Skip to main content
Declan McGlynn
14 March 2024, 12:06

AlphaTheta kondigt roterende mixer aan, euphonia

De eerste roterende mixer van het bedrijf kost € 3.799 en is voorzien van een transformator van Rupert Neve Designs

AlphaTheta

AlphaTheta, het zustermerk van Pioneer DJ, heeft een nieuw paradepaard met vier kanalen aangekondigd, de euphonia.

De nieuwe rotary is een spil van de gebruikelijke clubstandaard mixers die we gewend zijn van Pioneer/AlphaTheta en beschikt over een aantal unieke kenmerken, waaronder een Rupert Neve Designs (RND) transformatorcircuit in de eindtrap. Rupert Neve was een ingenieur wiens Neve-voorversterkers en EQ's nog steeds gewild zijn in studio's over de hele wereld, en won de legendarische audioveteraan in 1997 een Grammy. 

De samenwerking met RND verklaart voor een deel de zorg achter het geluid van de euphonia, die is ontworpen om te wedijveren met high-end, boutique rotaries zoals MasterSounds en E&S. De transformator voegt subtiele harmonischen toe aan het volledige frequentiebereik van de uiteindelijke uitgang en werd "speciaal afgestemd op de euphonia", aldus het persmateriaal dat de nieuwe mixer aankondigde.

euphonia_CGI_angle_3300x2444_0 (1)

In tegenstelling tot MasterSounds en E&S combineert de rotary van AlphaTheta echter digitaal en analoog, waarbij de euphonia een 32-bits ADA-converter heeft vanwege de digitale FX-sectie. Dit omvat een hoogdoorlaatfilter, delay, tape echo, echo verb, reverb en shimmer. Er is ook een send-return-optie die de mogelijkheid biedt om externe send-effecten te gebruiken met de euphonia. Een andere unieke functie is multi-band send FX via de Send Boost-functie. Boven de driebands master isolator EQ - vergelijkbaar met die op de Pioneer V10 - vind je een Send-knop voor elke band, wat betekent dat je FX alleen op die band specifiek kunt toepassen, wat veel creatief geluidssculptingpotentieel opent.

Elders beschikt elk kanaal over de gebruikelijke driebands EQ en send voor effecten, hoewel er geen speciaal filter per kanaal is, vermoedelijk omdat dat een andere digitale fase voor elke ingang zou hebben geïntroduceerd. De VU-meters zijn ook enigszins onconventioneel, met een "energievisualiser" die de output van alle vier de kanalen combineert in één VU-uitlezing, terwijl hij ook vier afzonderlijke gekleurde naalden biedt, één voor elk kanaal. 

De euphonia kost €3.799 en is nu verkrijgbaar. Meer details vind je op de website van AlphaTheta.

Eerder dit jaar kondigde AlphaTheta Corporation - het moederbedrijf van Pioneer DJ en AlphaTheta - zijn nieuwe merk voor DJ-producten aan.