Skip to main content
Martin Guttridge-Hewitt
1 September 2023, 9 AM

InMusic dreigt met juridische stappen over de overname van Serato door AlphaTheta Corporation

De deal, ter waarde van ruim € 100 miljoen, zou 90% van de digitale dj- en productiemarkt in handen van één conglomeraat brengen

Pioneer Serato

De Amerikaanse fabrikant van audioapparatuur InMusic heeft bevestigd dat het overweegt juridische stappen te ondernemen in een aantal gebieden om de overname van Serato door het moederbedrijf van Pioneer DJ te blokkeren.  

AlphaTheta Corporation bevestigde in juli een deal ter waarde van meer dan $ 100 miljoen voor het in Auckland gevestigde muzieksoftwarebedrijf. De Japanse elektronicagigant heeft nu goedkeuring nodig van het Nieuw-Zeelandse Overseas Investment Office om door te gaan. 

Als dat gebeurt, zouden 's werelds twee dominante digitale dj- en productieplatforms - Serato en rekordbox DJ, goed voor een gecombineerd marktaandeel van 90% - eigendom zijn van hetzelfde conglomeraat. Er is bezorgdheid geuit dat dit de concurrentie effectief uitschakelt, wat schadelijk zou zijn voor innovatie en eindgebruikers. 

InMusic is nu een publiciteitscampagne gestart om aandacht te vragen voor de omstreden buy-out. Advertorials verschenen op donderdag 24 augustus in Nieuw-Zeelandse media en legden uit dat een 20-jarige samenwerking met Serato gedwongen zou worden om te eindigen als de deal doorgaat, omdat Pioneer een directe productierivaal is. Ondertussen kan het ontwikkelen van alternatieve software in eigen huis jaren duren. 

"Wanneer we met Serato werken, geven we hen ons product tot een jaar van tevoren, zodat ze het kunnen analyseren en de software erin kunnen plaatsen. Als ik het aan de nieuwe dominante speler zou geven, geef ik het in wezen aan mijn concurrent," vertelde Jack O'Donnell, Chief Executive van InMusic, aan The Auckland Post. 

"Ik heb er alle vertrouwen in wat hier gebeurt en het is een schande wat mij betreft", vervolgde hij. "Als je in elke markt de concurrentie uitschakelt, heeft dat effect op de consument. Het zal de prijzen verhogen, innovatie elimineren en de keuze beperken. Dus het is een groot ding voor een kleine industrie."