Skip to main content
Christian Eede
5 July 2023, 15:06

Hoe wordt vinyl gemaakt van begin tot eind?

Een nieuwe video van Posthuman’s Josh Doherty gaat in op het werk dat nodig is voor de creatie van Vinyl

Posthuman-Vinyl-Pressing-Guide

Deze video laat het behind-the-scènes proces zien van het creëren van vinyl platen. 

De stap-voor-stap uitleg is gedeeld op YouTube door Josh Doherty, de helft van UK acid duo Posthuman. Het focust zich vooral op hoe de 100 hand-genummerd, en gestempelde kopieën van hun laatste record, ‘Buzzing 24/7’, gemaakt zijn.

Eerst gaat de video in op hoe de twee tracks op het record geproduceerd zijn. Hierbij gaat de video ook in op het renderen en masteren. Daarna gaat de video in op het snijden van de wax, wat ook wel de dubplate wordt genoemd. In dit deel van het proces kunnen de makers controleren of er problemen zijn met de wax en mogelijke vervorming eruit halen. 

Vervolgens laat de video zien hoe, in de laatste fase van het proces, namelijk de tracks op het vinyl drukken. Hiermee wordt het eindproduct gecreëerd en zijn de platen klaar om aan het publiek verkocht te worden. 

De video was gemaakt in de Mobineko drukkerij. Afgelopen jaar heeft de Taiwanese drukkerij bekend gemaakt een nieuwe drukmachine te hebben, speciaal voor korte termijn, in de hoop de wereldwijde bottleneck voor het drukken van vinyl te verminderen. Declan McGlynn sprak met Josh Doherty over de huidige problemen van omtrent vinyl, de werking van de nieuwe machine en wat voor impact het kan hebben voor de toekomst van vinyl.

Ondanks een constant toenemende populariteit, zorgen productie vertragingen en stijgende kosten ervoor dat kleine labels die focussen op vinyl in de problemen komen. Gecombineerd met een toenemende bezorgdheid rondom het milieu en een heroverweging wat een fysieke release inhoudt, lijkt het voor sommigen alsof de ‘wax bubble’ op knappen staat. Lees er meer over in ons onderzoek hier.

Kijk de volledige video hieronder. 

Play Video