Skip to main content
Charlotte Krol
7 November 2023, 11:00

Richie Hawtin kondigt 30-jarig jubileum vinyl heruitgave aan van Plastikman's 'Sheet One'

De acid techno klassieker van de innovator wordt geremasterd op BioVinyl

Plastikman via Facebook
Via Facebook

Richie Hawtin heeft details gedeeld over de 30e verjaardag vinyl heruitgave van 'Sheet One', zijn debuutalbum onder zijn Plastikman-alias.

Het album, dat oorspronkelijk in 1993 werd uitgebracht, is geremasterd voor BioVinyl en is op 1 december verkrijgbaar via Mute Records' sublabel NovaMute op dubbel vinyl (pre-order hier). 

'Sheet One' is ook geremasterd voor digitale heruitgave met dank aan het Berlijnse Manmade Mastering.

De cd-hoes van het album was controversieel bij de release en de plaat wordt beschouwd als de baanbrekende introductie van de Brits-Canadees in de wereld.

'Sheet One' markeerde ook het begin van een langdurige relatie tussen Hawtin – die ook opneemt onder zijn eigen naam en een andere alias, F.U.S.E. – en Mute. 

Hawtin reflecteerde op de creatie van 'Sheet One' en zei: "Na een paar jaar experimenteren met apparatuur en technieken, begon ik langzaam mijn eigen unieke richting en geluid te vinden door diep in de mogelijkheden van de Roland TB303 te graven. De eerste cruciale stappen waren de F.U.S.E.-tracks 'F.U.' en 'Substance Abuse', beide op de dansvloer geïnspireerde fysieke work-outs. Dat leidde tot mijn idee om het geluid van mijn stijl van Acid dieper te brengen in een meer cerebraal long-form experiment dat de basis werd van 'Sheet One'. 

"Het album, dat grotendeels werd opgenomen over een intense periode van 48 uur, kwam tot leven toen ik de Roland TR606-drummachine voor het eerst aan de TB303 koppelde, wat de deur opende naar deze unieke Hawtin-trip!"

Een reeks heruitgaven van Plastikman-vinyl zal in 2024 worden voortgezet.

Herlees DJ Mag's artikel over hoe Plastikman acid techno opnieuw definieerde met 'Sheet One'.