Skip to main content
Charlotte Krol
16 November 2023, 09:00

's Werelds grootste fysieke archief van hedendaagse muziek lanceert campagne voor permanent onderkomen

Het brein achter ARC wil zijn toekomst in archivering veiligstellen en de non-profitorganisatie vestigen als een openbare instelling

ARC

De ARChive of Contemporary Music (ARC) is op zoek naar een permanent onderkomen voor zijn fysieke collectie populaire muziek, de grootste ter wereld.

ARC, een non-profitorganisatie die oorspronkelijk in New York City was gevestigd voordat ze naar de huidige ruimte in Hudson Valley verhuisde, heeft financiële steun nodig om haar toekomst veilig te stellen.

Tot nu toe heeft een anonieme donor ARC $ 1 miljoen geschonken voor het vinden van een permanente ruimte om zijn miljoenen platen te huisvesten en te helpen bij de digitalisering van vinyl. 

De afgelopen jaren heeft ARC haar collectie in depot kunnen houden dankzij een schenking van faciliteiten door André Balazs. Het verzamelen en catalogiseren is doorgegaan, maar strikte bestemmingsplannen verhinderen de uitbreiding en openbare toegang van ARC.

"Zonder een nieuw thuis zouden meer dan drie miljoen opnames, evenals miljoenen historische materialen uit alle culturen en rassen, voor altijd kunnen verdwijnen", aldus een persbericht.

Collecties die momenteel in gevaar zijn, zijn onder meer de Blues Collection van Keith Richards, een van de meest uitgebreide collecties blues- en R&B-opnames ter wereld die al meer dan 16 jaar wordt gefinancierd door ARC-bestuurslid Richards, evenals hun Zero Freitas Brazilian Music Collection, waardoor ARC de thuisbasis is van de grootste collectie Braziliaanse muziek buiten Brazilië.

Ook de Jeep Holland Collection loopt gevaar, die meer dan 125.000 klassieke rock- en popopnames en meer dan 2.500 gesigneerde albums bevat van acts als The Rolling Stones, Jimi Hendrix, Bob Marley en de Sex Pistols.

ARC 2

Donaties voor een nieuw huis zijn niet alleen nodig om de archieven en collecties te ondersteunen, maar zullen ook helpen bij de uitbreiding van educatieve programma's, gemeenschapsbijeenkomsten, luisterevenementen en meer. Het uiteindelijke doel van ARC is de overgang van een archief naar een openbare instelling, met de oprichting van The Center for Popular Music in New York.

ARC werd in 1985 opgericht door de huidige directeur B. George en wijlen David Wheeler om de verwaarlozing van de platenindustrie over het behoud van haar eigen erfgoed tegen te gaan.

De huidige raad van adviseurs van de non-profitorganisatie bestaat uit Jellybean Benitez, Youssou N'Dour, Q-Tip, Keith Richards, Nile Rodgers, Todd Rundgren, Fred Schneider, Martin Scorsese, Paul Simon en Mike Stoller.

Het emeritusbestuur bestaat uit David Bowie, Carl Bernstein, Jonathan Demme, Michael Feinstein, Ellie Greenwich, John Hammond, Jerry Leiber, Earl McGrath, Lou Reed en Jerry Wexler.

Lees hier meer over het ondersteunen van ARC.