Skip to main content
Martin Guttridge-Hewitt
15 January 2024, 09:00

Vinylproductie te duur voor de meeste onafhankelijke artiesten, blijkt uit nieuw onderzoek

Minder dan 13% van de mensen die muziek uitbrengen, kan het zich veroorloven om hun muziek op vinyl te persen

Vinyl

Het persen van vinyl is te duur geworden voor de overgrote meerderheid van onafhankelijke artiesten, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

De verkoop van vinyl in het VK groeit al 16 jaar op rij, waarbij de laatste cijfers van de British Phonographic Industry een stijging van 11,7% laten zien tot 5,9 miljoen eenheden in de 12 maanden tot 2024 en 250.000 gekocht in de laatste week van 2023 alleen. Nieuw onderzoek van distributiebedrijf DITTO suggereert echter dat slechts 12,8% van de ondervraagde muzikanten het zich daadwerkelijk zou kunnen veroorloven om hun muziek op vinyl uit te brengen. 

54,4% van de respondenten zei dat de prijzen voor het persen en distribueren te hoog waren, terwijl 9,9% van mening is dat het totale proces te lang duurt, met vertragingen en knelpunten die de realiteit zijn in de meeste productievestigingen. Meer dan een kwart van de ondervraagde artiesten - 28,7% - gelooft niet dat hun fanbase geïnteresseerd zou zijn in vinyl en geeft er de voorkeur aan geld te gebruiken voor andere merchandise. 

Er waren ook aanzienlijke verschillen in termen van hoe vaak vinyl voorkomt tussen leeftijdsgroepen en genres. Hoe ouder de artiest, hoe groter de kans dat ze een vinylrelease uitbrengen, waarbij 34.4% van de 55-plussers fysieke muziek perst, dalend tot 8% voor 17-jarigen en jonger. Ondertussen was rock de meest voorkomende muziekstijl die zijn weg vond naar vinyl, met 14,9% van de artiesten die kozen voor een fysieke release, gevolgd door alternatief (13,8%), elektronisch (13,6%), hiphop en rap (respectievelijk 12,7% en 8,4%). 

U kunt het volledige rapport hier lezen

Lees de uitgebreide reportage van DJ Mag over de vele problemen die de vinylrevival hebben bedreigd.

Report