Skip to main content
Marissa Cetin
16 July 2024, 21:00

De verkoop van fysieke muziek zal voor het eerst in twintig jaar stijgen, zo blijkt uit het rapport

De vinylverkoop van grote namen als Taylor Swift en Billie Eilish is een belangrijke factor, evenals het begin van een potentiële cd-revival

Vinyl

De verkoop van fysieke muziek neemt toe, waarbij 2024 het eerste jaar in twintig jaar zal zijn waarin de verkoop van vinyl, cd's en cassettes zal stijgen, aldus een nieuw rapport.

Uit nieuwe gegevens van Official Charts Company en BPI, via Music Week, blijkt dat de verkoop van fysieke albums jaar-op-jaar met 3,2% is gegroeid, met 8.044.760 verkochte exemplaren in de eerste zes maanden van 2024. Dat momentum zal naar verwachting het hele jaar door aanhouden. Die statistiek voor dezelfde periode in 2023 bedraagt ​​-0,3%, waarbij het jaar eindigt met een totale omzetdaling van 1,1%.

De laatste keer dat de verkoop van fysieke albums een positief percentage opleverde, was in 2004, toen de 163,4 miljoen verkochte exemplaren een stijging van 2,6% vormden, toen de verschuiving naar streaming en digitale albums een omslagpunt bereikte. Het aantal streaming-albums voor de eerste helft van 2023 steeg met 11% op jaarbasis tot 87.974.752 exemplaren.

Hoewel de verkoop van vinyl de afgelopen tien jaar voortdurend is gestegen, laten gegevens van BPI zien dat het er niet in is geslaagd de trends in de verkoop van fysieke albums te beïnvloeden, terwijl de verkoop van cd's, die een groter deel van de fysieke markt in handen heeft, nog steeds buitensporige dalingen kent. hoewel dit binnenkort kan veranderen, aangezien uit ERA-gegevens van eerder dit jaar blijkt dat de cd-verkoop voor het eerst in twintig jaar weer stijgt.

De top 5 van fysieke albumverkopers voor de eerste helft van 2023 wordt aangevoerd door Taylor Swift’s ‘The Tortured Poets Department’ (254.241 exemplaren), gevolgd door Rod Stewart & Jools Holland’s ‘Swing Fever’ (48.540), Liam Gallagher & John Squire’s zelf- getiteld album (46.982), 'Hit Me Hard And Soft' van Billie Eilish (45.434) en 'Prelude To Ecstasy' van The Last Dinner Party (42.352).

Uit een recent onderzoek van Key Production blijkt dat Gen Z-muziekfans meer naar vinyl, cd's en cassettes luisteren dan welke andere generatie dan ook.

Leer meer over de nieuwe Official Charts Company en BPI-cijfers via Music Week.

Houd volgende week in de gaten wanneer DJ Mag een longread deelt over het nieuwe tijdperk van fysieke muziekreleases.