Skip to main content
Marissa Cetin
1 May 2024, 17:00

Het gebruik van AI in de muziek moet gereguleerd worden, zegt de parlementaire fractie tegen de regering

Het Britse cross-party rapport komt terwijl FKA Twigs met een subcommissie voor intellectueel eigendom van de Amerikaanse Senaat sprak over haar eigen AI-deepfake-tools en het belang van kunstenaarsbureau

AI miusic

Een gespecialiseerde partijoverschrijdende parlementaire groep dringt er bij de Britse regering op aan om voortgang te boeken met vastgelopen plannen om regels voor kunstmatige intelligentie en bescherming van artiesten in te voeren.

In een onlangs gepubliceerd rapport over muziek en AI vond de invloedrijke All-Party Parliamentary Group (APPG) on Music brede steun – 80% of meer van de respondenten – voor het bevorderen van wetgeving die openbaarmaking van het gebruik van AI in muziek vereist. toestemming van artiesten om hun werk te gebruiken in AI-trainingsprogramma's, en wetten die de gelijkenis en het werk van artiesten beschermen tegen kopiëren door AI. 77% van de respondenten was het ermee eens dat door AI gegenereerde muziek die de oorspronkelijke maker niet vermeldt " neerkomt op diefstal".

APPG on Music stelde voor dat de regering de ontspoorde AI-gedragscode voor meerdere sectoren zou escaleren naar een gecodificeerde Britse AI-wet. De wet zou punten omvatten als een duidelijke etikettering van door AI gegenereerde werken, een ‘specifiek persoonlijkheidsrecht’ om kunstenaars te beschermen tegen deepfakes en ander misbruik van hun werk en gelijkenis, en de overheidsvorming van een internationale AI-taskforce die de creatieve industrie stimuleert.

"Temidden van de opwinding van de technologische vooruitgang mogen we nooit de essentie van muziek en de mensen die het maken vergeten", schreef AAPG on Music-voorzitter en senior Labour-parlementslid Kevin Brennan in een opiniestuk van PoliticsHome. “Door gebruik te maken van de collectieve kracht van beleidsmakers, marktleiders en vernieuwers kunnen we ervoor zorgen dat AI dient als katalysator voor creativiteit en vooruitgang in het muziekecosysteem, in plaats van een remmer van groei en een vernietiger van het levensonderhoud van makers.”

De Britse cross-party campagne komt in dezelfde week als FKA twigs eerder deze week met de Amerikaanse Senaat Judiciary Subcommittee on Intellectual Property sprak over het belang van de controle van kunstenaars over hun gebruik in AI. Ze vertelde dat ze AI gebruikt om een ​​deepfake van zichzelf te ontwikkelen om in meerdere talen met fans en media te kunnen communiceren, meldt BBC News.

"Deze en vergelijkbare technologieën zijn zeer waardevolle hulpmiddelen. Dit valt echter allemaal onder mijn controle en ik kan toestemming verlenen of weigeren op een manier die zinvol is", aldus FKA twigs. "Wat niet acceptabel is, is wanneer mijn kunst en mijn identiteit simpelweg door een derde partij kunnen worden afgenomen en ten onrechte voor hun eigen gewin kunnen worden uitgebuit zonder mijn toestemming, vanwege het ontbreken van passende wettelijke controle."

FKA twigs deelde haar ervaring met het vinden van haar muzikale gelijkenis in door AI gegenereerde werken online waar ze niet mee instemde. "Er staan ​​nummers online – samenwerkingen met mijzelf en andere artiesten – die ik niet heb gemaakt", schreef ze in een getuigenis voorafgaand aan het optreden. "Het geeft me een kwetsbaar gevoel, omdat ik als kunstenaar in de eerste plaats zo dol ben op wat ik doe, dat ik heel precies ben. Ik neem de tijd voor dingen en ben erg trots op mijn werk. Dus het feit dat iemand mijn stem kon afnemen, de songteksten kon veranderen, de boodschap kon veranderen, misschien met een artiest kon werken waar ik niet mee wilde werken, of misschien met een artiest kon werken waarmee ik wilde werken en nu is de verrassing verpest - het maakt me echt heel rauw en heel kwetsbaar."

In april organiseerde de Artists' Rights Alliance meer dan 200 artiesten, waaronder grote mainstream namen als Billie Eilish, Nicki Minaj en Katy Perry, om een ​​open brief te ondertekenen waarin werd opgeroepen tot een einde aan het ‘roofzuchtige’ gebruik van door AI gegenereerde muziek. Daarentegen vertelde Steve Aoki aan Billboard dat hij "geen problemen" heeft met door AI geproduceerde muziek: "Je moet er gewoon mee meeberijden en gewoon beginnen met het bouwen van veiligheidsmaatregelen".

Uit een onderzoek van Pirate Studios uit november 2023 bleek dat meer dan de helft van de artiesten niet bekend zou maken of ze AI in hun productieproces zouden gebruiken. Diezelfde maand bleek uit onderzoek van de International Federation of the Phonographic Industry dat de meeste muziekfans vinden dat het gebruik van AI bij muziekproductie aan banden moet worden gelegd.

Lees hier het volledige APPG-muziek- en AI-rapport 2024.

Bekijk een fragment van FKA-takjes die dinsdag spreken voor de subcommissie Justitie van de Amerikaanse Senaat.