Skip to main content
Martin Guttridge-Hewitt
7 June 2024, 21:00

Een door AI aangedreven platform helpt artiesten met muziekcontracten en problemen met royaltyovereenkomsten

De software signaleert clausules wegens zorgen, fouten en weglatingen in lange en complexe documenten

AI Platform
Credtit: Watchara

Een nieuwe, door AI aangedreven app is bedoeld om artiesten te helpen potentiële problemen in muziekcontracten en royaltyovereenkomsten te begrijpen en te vinden.

musiclawyer.ai is een gratis tool waarmee gebruikers documenten kunnen uploaden voor analyse. Vervolgens worden alle redenen tot bezorgdheid teruggekoppeld, inclusief fouten, ontbrekende elementen en clausules. Engels, Spaans, Vereenvoudigd Chinees, Frans en Japans worden momenteel allemaal ondersteund.

De software is ontwikkeld door de Grammy Award-winnende audio-ingenieur, producer, DJ en platenbaas Daddy Kev, oftewel Kevin Moo, en werd deze week op sociale media onthuld. In een interview met Resident Advisor onthulde hij dat de technologie binnenkort namens gebruikers basiscontracten kan opstellen.

Aangedreven door de generatieve AI-transformator ChatGPT en de chatbot Gemini van Google, kan musiclawyer.ai "feilloos" tekst uit elke afbeelding extraheren, inclusief gescande documenten. Dit wordt vervolgens door de opleiding 'gelezen', voordat er een inhoudelijke beoordeling plaatsvindt.

Hoewel hij erop wil wijzen dat musiclawyer.ai niet als een volwaardig alternatief voor professionele juridische vertegenwoordiging mag worden beschouwd, beschreef Moo de app als "een hulpmiddel voor verduidelijking en inzicht... De meeste onafhankelijke artiesten die ik ken, kunnen het zich niet veroorloven om een ​​advocaat in te huren, dus in plaats daarvan Als er geen andere haalbare opties zijn, hoop ik dat de app nuttig is."

Hoewel nog niet live, zal binnenkort ook een nieuwe analyse van de royalty-auditverklaring beschikbaar zijn. Naar verluidt heeft een proefuitvoering van deze functionaliteit meer dan dertig belangrijke problemen aan het licht gebracht, waaronder ontbrekende ISRC-identificatienummers, die worden gebruikt om individuele opnames te identificeren. Momenteel zijn de meeste geschillen over royalty's afhankelijk van verklaringen van verschillende belanghebbenden, die onbetrouwbaar kunnen blijken.