Skip to main content
April Clare Welsh
6 July 2024, 17:16

YouTube in gesprek met grote labels over AI-muzieklicentieovereenkomst

De 'grote drie' labels, namelijk Warner, Universal en Sony, zijn naar verluidt benaderd met aanbiedingen van "forse sommen geld"

YouTube

YouTube is naar verluidt in gesprek met verschillende grote platenlabels over een AI-muzieklicentieovereenkomst die eenmalige betalingen zou kunnen bieden in ruil voor toegang tot hun muziek.

Volgens de Financial Times zijn de 'grote drie' labels, namelijk Warner, Universal en Sony, benaderd met aanbiedingen van "forse sommen geld" die het platform van Google in staat zouden stellen om AI-software te trainen met hun muziek.

YouTube lanceerde vorig jaar een experimentele nieuwe AI-functie genaamd Dream Track, waarmee bepaalde gebruikers muziekstukken kunnen maken met behulp van AI-stemklonen van beroemde artiesten. Tien artiesten deden mee aan de testfase, waaronder John Legend, Charlie Puth, Sia, Charli XCX, Demi Lovato en T-Pain.

In het interview met de Financial Times legde een woordvoerder van YouTube de nadruk op hun toewijding om licenties veilig te stellen voordat ze hun AI-muziekinitiatieven uitbreiden. “We zijn niet van plan om Dream Track uit te breiden, maar zijn in gesprek met labels over andere experimenten.”

Het gebruik van AI in de muziekindustrie blijft belanghebbenden verdelen. Uit een enquête van Pirate Studios in november vorig jaar bleek dat meer dan de helft van de muzikanten niet zou toegeven AI te gebruiken bij het maken van een nummer.

Eerder klaagden enkele van 's werelds grootste platenlabels en muziekorganisaties de AI-bedrijven Suno en Udio aan wegens vermeende inbreuk op het auteursrecht en uitbuiting.

In april verzamelde de Artists' Rights Alliance meer dan 200 artiesten, waaronder beroemdheden als Billie Eilish, Nicki Minaj en Katy Perry, om een open brief te ondertekenen waarin wordt opgeroepen tot een stop op het "roofzuchtige" gebruik van door AI gegenereerde muziek.