Skip to main content
Christian Eede
2 August 2023, 17:46

Google werkt aan software om hersenscans om te zetten in muziek

Het maakt deel uit van een gezamenlijk onderzoeksproject tussen de multinational en de universiteit van Osaka

Google AI

Google heeft nieuwe technologie onthuld waarmee mensen hersenscans in muziek kunnen omzetten.

De ontwikkeling volgt op een onderzoeksproject waarbij Google en medewerkers aan de Universiteit van Osaka betrokken zijn. Het ging om vijf vrijwilligers, die meer dan 500 verschillende tracks in 10 verschillende muziekstijlen speelden terwijl ze in een fMRI-scanner lagen.

Beelden van hun hersenactiviteit tijdens het afspelen van de muziek werden vervolgens vastgelegd en ingevoerd in een AI-model genaamd Brain2Music. Dat leerde om liedjes te maken die vergelijkbaar waren met die waarnaar de vrijwilligers luisterden, met behulp van Google's AI-muziekgenerator MusicLM.

In de studie schreef het team achter het onderzoeksproject: "de gegenereerde muziek lijkt op de muzikale stimuli die menselijke proefpersonen ervoeren, met betrekking tot semantische eigenschappen zoals genre, instrumentatie en stemming". Het volledige rapport lees je hier.

Het is te hopen dat met verder onderzoek en ontwikkeling de mogelijkheid ontstaat dat mensen in staat zullen zijn om hun gedachten eenvoudig in muziek om te zetten met behulp van AI zonder dat er extra muzikale stimuli nodig zijn. Maar de huidige studies zijn nog ver verwijderd van het bereiken van dit punt.

Lees meer over AI.