Skip to main content
DJ Mag
15 November 2023, 11:00

DAVID GUETTA gekroond tot 's werelds nummer 1 DJ terwijl DJ Mag resultaten van Top 100 DJ's 2023 onthult

's Werelds grootste muziekpoll viert 30-jarig jubileum

Guetta

15 november 2023 — David Guetta is gekroond tot 's werelds nummer 1 DJ terwijl DJ Mag de resultaten onthulde van de 30e jubileumeditie van hun iconische Top 100 DJ's-enquête. De Franse dj en producer keert voor de vierde keer terug naar de nummer 1-plek, meer dan tien jaar nadat hij in 2011 voor het eerst werd gekroond tot 's werelds nummer 1 dj. 

David Guetta heroverde de kroon van zijn goede vriend en mentee Martin Garrix, die bovenaan de peiling van 2022 stond. Met elk vier overwinningen staat het paar nu op de tweede plaats na de Nederlander Armin van Buuren, die vijf keer de nummer 1-plek heeft opgeëist.

Sprekend over de overwinning zei David Guetta:

"Het is ongelooflijk! Het is geweldig! Het is geweldig omdat ik het gevoel heb dat elke keer dat ik aan de top van de Top 100 DJ's sta, het om een andere reden is. Weet je, de twee vorige keren waren waarschijnlijk te danken aan Future Rave. Deze keer is waarschijnlijk te danken aan 'I'm Good' en die grote crossover-platen. Ik vind het geweldig dat ik verschillende gevoelens op verschillende manieren kan uiten."

Guetta, een meester in het schrijlings zetten van scènes, heeft hem tijdens zijn decennialange heerschappij als koning van de dancemuziek met relatief gemak zien zweven tussen de radiorijken en de buitenwijken van de underground. Hij was vanaf zijn 14e DJ en vestigde zich uiteindelijk als een houseproducer met een alternatieve inslag, waarbij hij fans vergaarde in zijn geboortestad Parijs voordat hij over de hele wereld aandacht trok. 

Guetta behaalde in 2001 internationaal succes met de release van de zwevende dansvloerknaller 'Just A Little More Love', en heeft sindsdien meesterlijk gejongleerd met de rol van popmegaster zonder het contact met zijn roots te verliezen. Alleen al in de afgelopen 12 maanden heeft hij samengewerkt met onder meer Britney Spears, Zara Larsson, Bebe Rexha, Anne-Marie & Coi Leray, Kim Petras, Ayra Starr & Lil Durk, Peso Pluma en Jung Kook plus Calvin Harris, Morten, Hypaton, Shouse, Louie Vega, Riton en nog veel meer – terwijl hij tegelijkertijd dieper in zijn Future Rave-platen en feestconcept duikt.  die wekelijks uitverkochte shows organiseerde in The World's No.1 Club, Hï Ibiza. In 2023 werd hij ook de 4e grootste streamingartiest wereldwijd op Spotify.

De prijzen werden bekendgemaakt tijdens een uitzending, georganiseerd door BBC Radio One's Arielle Free van The Standard, Ibiza. De show bevatte een iconisch optreden van David Guetta vanaf een klif op Ibiza, naast sets van vier toonaangevende dj's van unieke locaties die zich uitstrekten over vier continenten: 

  • ALOK van The Edge in New York City, in samenwerking met FREE FIRE
  • Future Star Winner, DESIREE, uit Atlixco, Mexico
  • Winnaar van de uitstekende bijdrage, Carl Cox uit Melbourne, Australië
  • Nora En Pure uit Bali, Indonesië

De prijsuitreiking en volledige sets zijn nu te bekijken op het YouTube-kanaal van DJ Mag. Chinese kijkers kunnen ook genieten van de show op NetEase Cloud Music, de exclusieve Top 100 DJ's resultaten partner voor de Chinese markt.

Top 100 DJ's en de Top 100 DJ's Awards-show is ter ondersteuning van UNICEF en zamelt geld in om kinderjaren over de hele wereld te beschermen. Bijna een op de vier kinderen wereldwijd leeft in gebieden die getroffen zijn door conflicten of rampen. UNICEF biedt ondersteuning, water, gezondheidszorg, onderwijs en kinderbescherming en zorgt ervoor dat elk kind de kans krijgt om gelukkig, gezond en veilig op te groeien. Tijdens de Top 100 DJ's Awards Show werden kijkers uitgenodigd om het vitale werk van UNICEF te steunen door donaties te doen op unicef.uk/djmag.

DJ Mag's Top 100 DJ's - die dit jaar zijn 30e verjaardag viert met een lange documentaire die in de komende weken zal worden uitgebracht - is 's werelds grootste publiekelijk gestemde muziekpeiling, met 1,3 miljoen stemmen uit 237 verschillende gebieden. Het is een jaarlijkse viering van hoe belangrijk elektronische muziek is voor mensen over de hele wereld.

Op weg naar de ranglijst van 2023 behielden niet-verhuizers Alok en Armin Van Buuren allebei hun plaats in de top vijf. De grootste omschakeling kwam van de Zuid-Koreaanse DJ/producer Peggy Gou, die 15 plaatsen naar de negende plaats springt en de hoogst geplaatste vrouw in de hoofdpeiling wordt sinds Lisa Lashes debuteerde op nummer 9 in het jaar 2000. Gou's succes brengt housemuziek ook officieel in de top 10, aangezien ze de prijs claimt voor 's werelds nummer 1 house-dj van Vintage Culture. De Braziliaanse bas die house-hoofd is geworden, plaatst zich vlak achter haar op nummer 10 en zet zijn gestage opmars van de afgelopen jaren voort.

Als gevolg van de wereldwijde trend hebben house en techno dit jaar goed gepresteerd in de peiling. Charlotte de Witte is voor het vierde achtereenvolgende jaar verkozen tot 's werelds nummer 1 techno-dj, terwijl het Australische tech-house-fenomeen FISHER 28 plaatsen stijgt en op nummer 20 belandt. GORDO - de tech-house alias van voormalig trap-dj Carnage - staat op 21-jarige leeftijd vlak achter hem. Black Coffee, de grootste naam in Afro-house, is met 14 plaatsen gestegen naar nummer 25, op de voet gevolgd door drie technogiganten: DJ-icoon Carl Cox - die een speciale Outstanding Contribution-prijs ontving als de enige DJ die in elke poll in de 30-jarige geschiedenis van Top 100 DJ's werd gerangschikt - en new kids on the block Reinier Zonneveld - zelf 22 plaatsen gestegen - en Amelie Lens. 

Britse sensatie Fred Again.. is dit jaar de hoogste nieuwe binnenkomer op 34, terwijl NYC-huisdons The Martinez Brothers een enorme zomer op Ibiza volgen met een stijging van 40 plaatsen, wat hen de Highest Climber-prijs opleverde. Andere house- en techno-hoofden in de poll zijn Deborah De Luca, Nora En Pure, Adam Beyer, Jamie Jones, Solomun, Kölsch, James Hype en de Spaanse psy-trance/hard techno-kampioen Indira Paganotto, die debuteert op nummer 97.

De speciale China-stemapp van DJ Mag zag dit jaar een groot aantal stemmen en blijft zijn steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat Chinese fans hun zegje kunnen doen. Sinds de lancering is er een opmerkelijke toename van het aantal opiniepeilers uit het hele Aziatische land, en dit jaar winnen Aryue en KAKA beide plaatsen, terwijl Lizzy Wang en Liu meedoen aan de peiling. 

Andere nieuwkomers zijn de Nederlander Maddix en de Duitse Le Shuuk, die de afgelopen jaren allebei zijn getipt door andere Top 100-acts. En er zijn dit jaar twee re-entry's: Mike Williams en Deorro. 

Bekijk de volledige Top 100 DJ's resultaten op www.djmag.com/top100djs

Bekijk de showsets van de Top 100 DJ's Awards op 

www.youtube.com/watch?v=u2jSqOyOjbU