Skip to main content
Martin Guttridge-Hewitt
7 August 2023, 10:31

Daft Punk's Thomas Bangalter bespreekt de break-up, oorsprong en toekomst

"Ik ben opgelucht en blij om terug te kijken en te zeggen: OK, we hebben dit niet te veel verknoeid"

Dafte Punk - Photo Credit David Black
Photo: David Black

Daft Punk's Thomas Bangalter heeft de beslissing van het duo om uit elkaar te gaan, hun muzikale oorsprong, kunst, esthetiek en zijn toekomstige solowerk besproken in een nieuw BBC-radio-interview.

In gesprek met Matt Everitt van 6Music voor de serie 'The First Time', waarin muzikanten terugkijken op vormende jaren en mijlpalen, sprak de Franse producer openhartig over de geschiedenis, keuzes en het laatste hoofdstuk van de baanbrekende elektronische act.

Na bijna 30 jaar van activiteit, vier veelgeprezen albums en ontelbare uitverkochte clubs en arena's, legde Bangalter uit dat hij "opgelucht en blij is om terug te kijken en te zeggen: OK, we hebben dit niet te veel verknoeid" en dat het "goed voelde" om Daft Punk te laten rusten. Hij onthult ook zijn grootste persoonlijke die hem wordt gevraagd: "Waarom we het hebben beëindigd, in plaats van hoe het zo lang kon duren."

Hij zei: "Het lijkt veel op een verhaal of mini-saga - soms is er een tv-programma dat een speciale plaats in het hart van mensen heeft en het houdt die plaats, en het loopt voor een, twee, drie, vier, vijf, soms 10 seizoenen ... Er is een moment waarop het eindigt en ik denk dat het eigenlijk interessant is om deze kans te hebben om te beginnen, het midden te hebben en het te beëindigen."

Terugdenkend aan de allereerste show van het duo in Marseille, ergens tussen 1994 en 1995, zei hij dat zijn studio en live partner Guy-Manuel de Homem-Christo zo nerveus was dat hij een groot deel van het optreden onder een tafel doorbracht. Of dit een voorbode was van het aantrekken van de iconische robothelmen is echter minder duidelijk.

"Ik herinner me echt dat ik dacht, het zou leuk zijn om gewoon een paar special effects-jongens uit Hollywood deze persona's te laten doen - robotachtige persona's - alsof ze deel uitmaken van de cantina-scène in 'Star Wars' of iets dergelijks ... Het was een raar idee en noch ik, noch Guy-Man hadden ooit gedacht dat het zulke proporties zou aannemen," zei Bangalter. "Je hebt een idee als je 25 bent, je zegt niet 'weet je wat, we gaan ons verkleden als robots tot de dag dat we sterven'."

Bangalter besprak eerder het einde van Daft Punk in april, vlak voor de release van 'Mythologies', zijn nieuwste album en eerste uitstapje naar orkestrale compositie. Vorige week deelde Daft Punk ongeziene studiobeelden van de opnamesessies voor hun veelgeprezen LP, 'Random Access Memories'.  Volgend jaar verschijnt een groot nieuw boek over de culturele en muzikale impact van het duo en hun bijdragen aan de ontwikkeling van audiovisuele technologie, met interviews met Paul Johnson, Annie Mac, Todd Edwards en meer.

Je kunt het volledige BBC 6Music-interview hier beluisteren.