Skip to main content
Martin Guttridge-Hewitt
30 April 2024, 10:00

Zie hoe Jean-Michel Jarre de allereerste passagier in een vliegende auto wordt

"Het ene moment praat je met de chauffeur en het volgende moment zit je in de lucht"

Jean Michelle Jarre

Jean-Michel Jarre is de eerste passagier ooit die in een nieuw ontworpen vliegende auto rijdt. Bekijk hieronder een video.

Het elektronische muziekicoon – bekend van zijn futuristische composities – werd uitgenodigd voor een vlucht in de KleinVision AirCar. Het voertuig is een uniek hybride model dat binnen enkele minuten kan transformeren van een sportroadster naar een microvliegtuig.

Het bedrijf achter de uitvinding, dat in 2022 gecertificeerd is om te vliegen, hoopt deze binnen de komende twaalf maanden op de markt te brengen, waarmee 'een nieuw tijdperk in transport met een vleugje magie' wordt ingeluid.

"Het ene moment praat je met de chauffeur en het volgende moment zit je daar in de lucht: een geweldige ervaring", zei Jarre na twee vluchten in de AirCar. De tests vonden plaats op de Slowaakse luchthaven Piešťany.

Dit zet een lange erfenis voort van de muzikant die experimenteert en nieuwe technologieën en ideeën onderzoekt. Er wordt aangenomen dat zijn doorbraakalbum uit 1976, 'Oxygéne', heeft bijgedragen aan het katalyseren van de synthesizerrevolutie. Het vervolg, 'Èquinoxe', werd uitgevoerd op de Place de la Concorde tijdens een openluchtconcert in 1979. De show werd bijgewoond door een recordaantal van een miljoen mensen, een aantal dat Jarre sindsdien twee keer heeft overtroffen.

Andere voorbeelden zijn onder meer zijn cd- en dvd-pakket 'AERO' uit 2004, opgenomen in 5.1 surround sound, zijn gebruik van een laserharp - indicatief voor een focus op zowel visuele als muzikale prestaties - en een mixed reality-kerstconcert in het Château de Versailles eerder dit jaar. Door de jaren heen hebben samenwerkingen plaatsgevonden met namen als Gessaffelstein, Armin van Buuren en M83.

Play Video