Skip to main content
Marissa Cetin
1 September 2023, 15:00

Juan Atkins' Cybotron brengt eerste nieuwe muziek uit sinds 1995, 'Maintain'

De baanbrekende Detroit electro-outfit onder leiding van Juan Atkins is terug met een nieuwe EP, met nieuwe leden Laurens von Oswald en Detroit In Effect's Tameko Williams naast de technolegende

Juan Atkins
Abeelding via Dekmantel/YouTube

Cybotron, de baanbrekende Detroit electro-outfit onder leiding van Juan Atkins, brengt voor het eerst in bijna drie decennia nieuwe muziek uit.

Cybotron werd opgericht door Juan Atkins en Richard Davis in de jaren 1980 en is terug met een nieuwe EP met nieuwe leden Laurens von Oswald en Detroit In Effect's Tameko Williams naast Atkins. 'Maintain The Golden Ratio' bevat twee nieuwe tracks geproduceerd door von Oswald en Atkins, met de A-kant gemixt door TJ Hertz, AKA Objekt. Het wordt op 13 oktober uitgebracht door Tresor Records. 

"De nieuwste gegevensschijf markeert een nieuw hoofdstuk dat een techgnostische muzikale uitdrukking weerspiegelt van de kennis die is opgedaan tijdens hun decennialange onderbreking", luidt de beschrijving van de EP door The Ryhthmanalyst, AKA Speaker Music's DeForrest Brown, Jr., via Bandcamp. "In tegenstelling tot de industriële replica's van de Model 500-formule voor dancemuziek, die de contentmarketingverwachtingen erkennen die muziek segmenteren in specifieke, verkoopbare genres, is deze technomuziek zelfbewust."

De laatste Cybotron release was 1995's 'Cyber Ghetto' LP van Davis. Atkins verliet de groep in 1985, maar blies het project in 2018 nieuw leven in voor de allereerste Cybotron liveshows met de huidige line-up. In 2020 boekten Louis Vuitton Men's creative leads Virgil Abloh en Benji B Cybotron om live op te treden tijdens de herfst/winter 2020 modeshow

In 2019 onderzocht Ben Cardew de invloed en het uithoudingsvermogen van Cybotron's debuutalbum 'Enter' uit 1983 voor DJ Mag's Solid Gold-serie. 

Bekijk 'Maintain The Golden Ratio' op Bandcamp, en beluister het hieronder.