Skip to main content
Sarah Ottow
25 October 2023, 18:28

De Core is een ode aan hardcore, en vindt vrijdag 27 oktober plaats in De School

Van industrial tot early hardcore, speedcore en breakcore: De Core is een mengelmoes van geluiden uit één van Nederlands meest bepalende en iconische subculturen.

De School_Angelina Nikolayeva
Credit: Angelina Nikolayeva

De Core is verdeeld over drie zalen, waarvan elk een ander geluid representeert. Belangrijke vaandeldragers, waaronder DJ Promo en Ruffneck, mede definieerden in de jaren 90 deze beweging en zullen tijdens De Core het geluid representeren uit de hoogtijdagen. Opkomende namen als Akemiö Grey, Gysèle en NoXa zijn ook aanwezig en presenteren een frisse blik op de genres. In de kelder staan bekende en nieuwe artiesten als Akira, Ophidian, The Outside Agency, HyperLili en Somniac One zij-aan-zij.

“Gabber/hardcore was op een gegeven moment de grootste subcultuur van en uit Nederland”, vertelt programmeur Sezin Ayranci. “Het was hier misschien wel de grootste tegencultuur van zijn tijd. Een reactie vanuit veel mensen op een onrealistische, normatieve maatschappij waarbij veel mensen het gevoel hadden dat ze er niet tussen pasten. Net als in vele andere subculturen en binnen muziek in het algemeen: het gaat niet alleen om het hedonisme, het is een reactie, een tegengeluid.”

De Hakkerij, een gedeeltelijk nieuwe pop-up zaal die de huidige De Lasserij overneemt, zal subgenres variërend van grindcore tot speedcore belichten. Hier staan vaste regulars van De School JEANS en Mattikk en artiesten als DJ+ en Post Alone achter de draaitafels. Verder zal er in het ‘Terror-Tunneltje’ een lichtinstallatie te vinden zijn, waarvan de locatie nog geheim blijft.