Skip to main content
Sarah Ottow
4 June 2024, 18:00

De Amsterdamse School deelt een enorm digitaal archief met meer dan 800 sets

"Het Archief is een tijdcapsule voor heden en toekomst, en een getuigenis van de tijdsoverstijgende waarde van clubcultuur"

De School

Shuttered Amsterdam club De School heeft zijn archieven geopend en deelt meer dan 800 sets opgenomen in de club die nu beschikbaar zijn om te streamen.

De multifunctionele locatie voor kunst en horeca, die in januari werd gesloten als De School en sindsdien is heropend als Tilla Tec, heeft een interactief digitaal archief gelanceerd, getiteld Het Archief, met honderden opnames vanaf het moment dat de club open was van 2016 tot en met 2016. 2024.

Het project was een samenwerking met Mixcloud, Stadsarchief Amsterdam en Podium Kunst, waarbij ruim 500 kunstenaars toestemming gaven om hun decors te laten opnemen. Veel mixen gaan vergezeld van een beschrijving van de DJ, zoals deze set uit maart 2018 van Lena Willikens & Vladimir Ivkovic, waarvan ze zei dat ze hen inspireerde "om vanaf nu regelmatig als Willikens & Ivkovic te spelen".

"Door acht jaar van onze geschiedenis te vertalen naar een archief met een open einde, word je uitgenodigd om opnieuw naar binnen te gaan en De School te herinneren door middel van geluid", aldus het team op Instagram. "Het Archief is een tijdcapsule voor het heden en de toekomst, en een getuigenis van de tijdsoverstijgende waarde van de clubcultuur. Het is bovenal een gedeelde ruimte om simpelweg weer te verdwalen in (muziek)."

Luisteraars kunnen door het archief bladeren op jaartal, maar ook op ruimte, promotor en evenementenreeksen, zoals Het Weekend van De School. Er zijn mixen van clubbewoners en favorieten zoals Aurora Halal, upsammy, Objekt, Oceanic, Stellar OM Source, rRoxymore, Speedy J, Hunee, Carista, Nene H, Call Super, Mor Elian en nog veel meer.

De School sloot voorgoed in januari 2024, na een heropening van 16 maanden onder nieuw management, waardoor de locatie, die aanvankelijk in 2020 sloot terwijl hij midden in brede kritiek stond, de kans kreeg om "te laten zien wat we hebben geleerd". In april werd het verkozen tot nr. 85 in DJ Mag's Top 100 Clubs Poll.

Blader hier door Het Archief en lees hieronder de aankondiging van De School.