Skip to main content
Sarah Ottow
12 March 2024, 13:00

Nieuwe Amsterdamse club, Tilla Tec, opent volgende maand in voormalig gebouw De School

"We willen ruimte bieden aan minderheden - vooral de queer-gemeenschap en mensen van kleur, omdat het team zelf daar ook deel van uitmaakt", zei het nieuwe team voorafgaand aan de opening van volgende maand

Tilla Tec

Het terrein van de onlangs gesloten Amsterdamse club De School gaat binnenkort weer open als nieuwe locatie.

De Tilla Tec met een capaciteit van 900 personen opent op 12 april op het adres Jan van Breemenstraat, zo blijkt uit een vertaling van een bericht van Het Parool. Het wordt geleid door creatief directeur Samuel King en hoofdprogrammeur Lola Edo. Naast de clubruimte zal het ook een queer-gerichte sportschool en tattoo-studio huisvesten, evenals tentoonstellings- en studioruimtes voor artiesten. 

De marketingdirecteur van de nieuwe locatie, Passion Dzenga, vertelde Het Parool dat Tilla Tec "het adres alleen zal delen met De School". "De manier waarop we het gebouw gebruiken zal compleet anders zijn", zei hij, dat het "dynamisch" zal zijn en zal verschuiven door te dienen als een "restaurant of café, andere keren een tentoonstellingsruimte en dan een club".

"Tilla Tec zal over onze gemeenschap gaan", zei Dzenga. "We willen ruimte bieden aan minderheden - vooral de queer-gemeenschap en mensen van kleur, omdat het team zelf daar ook deel van uitmaakt."

Jamilla Barry, die ook deel uitmaakte van het team achter het nieuwe en laatste tijdperk van De School, zal de partnerschappen en programmering van de locatie afhandelen, meldt Resident Advisor. Hoewel het openingsfeest en het evenementenschema nog moeten worden aangekondigd, heeft Tilla Tec toegezegd zich te concentreren op het boeken van queer- en BIPOC-artiesten. Er worden ook live optredens en workshops georganiseerd. 

Tilla Tec heeft momenteel een voorlopig huurcontract voor de locatie tot april 2025, meldt Het Parool, hoewel Dzenga zei dat het team hoopt dat uit te breiden en uit te breiden naar andere delen van het gebouw. "[We] willen hoe dan ook doorgaan met dit project... Dus hopelijk kunnen we daarna hier blijven", zei hij. "Of kunnen we een nieuwe locatie zoeken". 

Lola Edo, die ook queer bar Pamela oprichtte, schreef op Instagram: "Zo trots om je eindelijk te kunnen vertellen dat we een nieuwe plek openen. Altijd mijn wens geweest om de stad een beetje interessanter te maken met mijn ervaring. Meer details volgen binnenkort."

De school sloot afgelopen januari voorgoed haar deuren na een heropening van 16 maanden onder nieuw management in augustus 2022. De club werd geopend in 2016 en eindigde in juli 2020 tijdens de Covid-19-pandemie, daarbij verwijzend naar schulden en financiële problemen te midden van claims van seksuele intimidatie en racisme.  

Meer informatie zal beschikbaar zijn via de website van Tilla Tec.