Skip to main content
Christian Eede
23 October 2023, 09:00

Berghain Nights, nieuw boek over techno en Berlijnse clubcultuur, aangekondigd

Het werk van schrijver Liam Cagney verschijnt in 2025

Berghain

Een nieuw boek is bedoeld om de techno- en clubcultuur in Berlijn te verkennen.

'Berghain Nights: A Journey Through Techno And Berlin Club Culture' is het werk van schrijver Liam Cagney, die het nachtleven en de technoscene van de stad zal verkennen aan de hand van verschillende persoonlijke verhalen. Het zal in 2025 worden uitgebracht door de onafhankelijke uitgever Reaktion.

Het boek markeert Cagney's "literaire non-fictiedebuut", zei hij in een bericht op sociale media. Hij voegde eraan toe dat het een persoonlijk verhaal is over "techno in Berlijn als de kunst van nergens".

Naast de focus op Berghain, zal het boek een aantal andere clubs in de stad behandelen en interviews bevatten met verschillende in Berlijn gevestigde dj's en artiesten naast Cagney's eigen mijmeringen.

De synopsis van het boek luidt: "Van kinky feesten in de labyrintische KitKat Club tot de somberheid van Tresor's kelder, van de groene tuin van Buttons tot het psychedelische lab van Cocktail d'Amore, 'Berghain Nights' vangt niet alleen de opwinding van de Berlijnse clubcultuur; Het vraagt zich af hoe techno in een clubcontext mensen in staat stelt om lagen van overgeërfde hang-ups weg te halen om toegang te krijgen tot een realistischer zelf."

Over het boek zei Cagney: "Ik schreef 'Berghain Nights' om mijn clubervaringen te begrijpen en om de culturele waarde van technoclubs zoals Berghain te laten zien. Reaktion snapt meteen wat ik doe. Ze zijn een fantastische thuisbasis voor muziekboeken en ik kan niet trotser zijn om me bij hun voorname lijst aan te sluiten."

Cagney interviewde onlangs techno-artiest Rrose voor DJ Mag's On Cue-serie en sprak met hen over creatie als een daad van ontdekking, de invloed van microtonale componisten, optreden in drag en de smaak van de dansvloer voor steeds snellere techno. Lees het stuk, en luister hier naar Rrose's On Cue mix.

Eerder dit jaar werd in Berlijn een nieuw cultureel programma opgezet, waarbij jonge Berlijners elk 50 euro krijgen om te besteden aan een culturele activiteit, waaronder uitgaan.