Skip to main content
Martin Guttridge-Hewitt
4 January 2024, 4 PM

Jaren '90 rave en acid house documentaires worden vertoond in Berlijn voor het kortfilmfestival

De Retrospecitve viert muziek en beelden uit die tijd en onderzoekt morele paniek en impact op de lange termijn

smileys

Documentaires gericht op de Britse acid house- en rave-scènes van de jaren negentig zullen later deze maand in Berlijn worden vertoond als onderdeel van het 17e British Shorts Film Festival, dat van donderdag 18 tot woensdag 24 januari op verschillende locaties in de stad loopt.

Retrospective: Weekender - Memories of Acid House & 90s Rave Scenes vindt plaats in Gretchen op dinsdag 23 januari. Vanaf 20.00 uur worden titels als Rave, Techno Babes en het verdeeldheid zaaiende World In Action: A Trip Around Acid House, een onderzoeksreportage van ITV uit 1992, vertoond. Naast non-fictiefilms staan er een aantal iconische muziekvideo's op de affiche, zoals het 17 minuten durende epos 'Weekender' van Flowered Up, 'Blind Faith' van Chase & Status en 'Glue' van Bicep. 

Volgens het programma zal het evenement "meeslepende afbeeldingen van de muziek en de bijbehorende levensstijlen" laten zien, terwijl het zich verdiept in "sociale aspecten zoals de morele paniek die wordt veroorzaakt door de roddelpers en de illegalisering van raves door de conservatieve regering." Gemeenschappen, van de nomadische Freetekno-crew tot queer feestcollectieven, zullen worden gevierd, met verbindingen tussen de vormende underground en de bredere popcultuur van vandaag. 

Daarnaast zal Retrospective de video van Orbital's 'The Box' bevatten, geregisseerd door Jes Benstock en Luke Losey van Technobabble.

De clip wordt ook vertoond in Londen als onderdeel van een soortgelijke showcase van rave-gerelateerde beelden in de ICA deze maand.