Skip to main content
Renske van Kollenburg
16 September 2023, 09:00

De festival dip

Tot na ongeveer vier dagen van het bezoeken van een muziekfestival kan je mentale en fysieke gezondheid worden aangetast

Mental health

Je down voelen na een weekend los te gaan op een festival? Dat is niets geks, maar het is wel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen om goed te kunnen herstellen.

Festivals zijn een mix van veel lichaamsbeweging, andere voeding dan je gewend bent, weinig slaap, het gebruik van alcohol, uitdroging door te weinig water drinken, een constante stimulatie van mensen, harde muziek, licht etc.

Deze dingen kunnen je fysieke en mentale gezondheid veranderen, omdat ze je endorfine- en serotonine niveaus uitputten. Je kunt je dus behoorlijk down voelen na een festival. Zeker als je drugs hebt gebruikt.

Het gebruik van drugs en alcohol in het weekend kan leiden tot vergeetachtigheid, slechte concentratie en depressie halverwege de week. Wanneer dit een patroon is kan het zelfs leiden tot klinische behandeling.

Hier zijn een paar tips die helpen bij het herstel:

  • Hoewel rust belangrijk is, moet je ook zorgen dat je voldoende zonlicht krijgt. Zonlicht zorgt voor een beter humeur en levert belangrijke stoffen zoals vitamine D, wat het immuunsysteem ondersteunt.
  • Blijf dus niet de hele dag in bed liggen met de gordijnen dicht na een festival en zorg ervoor dat je hydrateert door voldoende water te drinken.
  • Voor het verminderen van vermoeidheid en futloosheid kun je ook denken aan magnesium. Dit mineraal is betrokken bij meer dan 300 processen in het lichaam, waaronder slaap- en stressmanagement. Het helpt bij het produceren van de neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor deze functies.
  • Eet voeding die rijk is aan antioxidanten. Die zitten vooral in noten, groenten en fruit zoals bessen, broccoli en bieten. Als je lever hard heeft gewerkt, nuttig dan ook ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals gember, bladgroenten en gezonde vetten zoals omega 3.

Geniet van het festival seizoen en onthoudt dat het niets geks is om je een aantal dagen na een event minder goed in je vel te voelen. Er is niets mis met je.

Als je echter het gevoel hebt dat je jezelf structureel uitput en je een zelfdestructief patroon moet doorbreken, zoek dan professionele hulp.

Credits: Renske van Kollenburg