Skip to main content
Declan McGlynn
9 November 2023, 11:00

FL Studio 21.2 met stuurpenscheiding en AI-mastering is nu beschikbaar

De langverwachte update voegt een aantal indrukwekkende nieuwe functies toe

FL Studio

FL Studio 21.2 is nu uit bèta en beschikbaar voor gebruikers om te downloaden en te gebruiken. De nieuwe versie werd vorige maand geteased.

De langverwachte nieuwe functies zijn onder meer AI-stemscheiding in de software, een primeur voor elke grote DAW, evenals onbeperkte AI-mastering die rechtstreeks in FL Studio is ingebouwd. De nieuwe versie voegt ook onbeperkte distributie van muziek toe via hun distributiepartner, DistroKid. Dat betekent dat je direct vanuit je DAW kunt masteren en distribueren, zonder iets te betalen buiten de nieuw geïntroduceerde FL-abonnementskosten.

De nieuwe update is gratis voor bestaande FL Studio-klanten, terwijl sommige FL Cloud-functies beschikbaar zijn via het extra abonnement. Abonnees kunnen kiezen tussen het betalen van $ 7.99 per maand, $ 79.99 per jaar of $ 49.99 voor een beperkte tijd. Image-Line zegt dat "elke nieuwe of bestaande FL Studio-gebruiker ook een gratis FL Cloud-proefabonnement van een maand ontvangt, zonder beperkingen of verplichtingen, en zonder dat een creditcard vereist is."

Eerder dit jaar lanceerde Image-Line ook FL Cloud, een cloud-verbonden element van FL Studio met sample browsen die allemaal gesynchroniseerd zijn met het tempo en de toonsoort van je project. Alle content is royaltyvrij en artiestenpakketten bevatten geluiden van 9th Wonder, Murda Beatz en K-391. Het is ook de eerste keer dat een DAW native verbinding kan maken met de cloud, en het is een hint van wat er zou kunnen komen voor de toekomst van de DAW. 

Constantin Koehncke, CEO van Image-Line, zei over de nieuwe update: "Onze missie is om muziekproductie toegankelijk, productief en leuk te maken, en we zullen tools en functies blijven toevoegen om onze gebruikers te helpen hun creatieve doelen te bereiken. Belangrijk is dat cloudgebaseerde functies geen invloed hebben op onze kernbelofte van rechtstreekse aankoop van FL Studio met levenslange gratis updates of onze toewijding om nieuwe functies aan FL Studio zelf te leveren. 

Met FL Cloud profiteren alle gebruikers van gratis functies, een genereus introductieaanbod en uiterst concurrerende prijzen."

FL Studio 21.2 is nu verkrijgbaar.