Skip to main content
DJ Mag
25 September 2023, 09:00

FL Studio voegt stem separation en AI-mastering toe in nieuwe bèta

Het is de grootste update van de populaire DAW in jaren

FL Studio

De nieuwste bèta van FL Studio is nu beschikbaar en voegt AI-mastering en stem separation toe aan de DAW. Beide functies maken gebruik van FL Cloud, een nieuwe toevoeging die in augustus van dit jaar werd aangekondigd, en stelt de populaire software in staat om cloud-verbonden te worden, wat betekent dat nieuwe functies en audio-inhoud op afstand kunnen worden toegevoegd door Image-Line. 

De nieuwste versie van de bèta - FL Studio 21.2 - heeft een langverwachte stem separation stool toegevoegd, de eerste DAW die AI gebruikt om volledig gemixte tracks op te splitsen in hun samenstellende delen zoals bas, drums en zang. De resultaten zijn sterk afhankelijk van het bronmateriaal en artefacten blijven vaak achter tijdens het stem splitsingsproces, maar het is een grote stap in de richting van volledig geïntegreerde AI-technologie in een DAW.

Een andere nieuwe functie is AI-mastering. Nogmaals, FL Studio 21.2 beta is de eerste DAW die deze service in de software aanbiedt en gebruikt "automatische genredetectie" om betere resultaten te bereiken. FL Cloud-abonnees kunnen hun eigen genre kiezen uit een vervolgkeuzelijst. Het is ook mogelijk om de gewenste uitgang voor de track te selecteren, en het ideale luidheidsniveau voor de nieuwe master.

Beide functies komen bovenop de reeds aangekondigde tools zoals Sounds - een nieuwe sectie waarmee gebruikers toegang hebben tot een selectie van samples uit de cloud, automatisch gesynchroniseerd met het projecttempo - en Keplar, een kloon van de klassieke Roland-synth, de Juno-6.

FL Studio-licentiehouders kunnen de bèta gratis downloaden en beginnen te experimenteren met deze nieuwe functies op de FL Studio-forums. Er is nog geen datum bekendgemaakt voor de officiële release.

Play Video

screenshot