Skip to main content
Declan McGlynn
17 November 2023, 13:00

Ableton kondigt Live 12 aan

De nieuwste update van de populaire DAW is gearriveerd

Ableton Live 12

Ableton heeft een nieuwe versie aangekondigd van zijn populaire software voor het maken van muziek, Ableton Live 12.

De update voegt creatieve MIDI-tools, nieuwe instrumenten, packs en native effecten toe, en een nieuwe Stack Detail View, waarmee gebruikers bijvoorbeeld apparaten en clipweergave tegelijkertijd kunnen bekijken. Het bevat ook nieuwe afstemmingssystemen en de Mixer-weergave kan nu ook worden bekeken in de Arrangementsweergave. Met een nieuw zoeksysteem in 'vergelijkbare geluiden'-stijl kunt u in uw browser zoeken naar samples die een vergelijkbare toon en timbre hebben als de geselecteerde, en gebruikers kunnen aangepaste tags in de browser toevoegen om het vinden van het juiste geluid veel gemakkelijker te maken.

Ableton Live 12-2

MIDI is opnieuw uitgevonden in Live 12, met nieuwe bewerkingen en ingewikkelde creatieve tools. Van de toegevoegde tools zei Ableton dat het nu mogelijk is om "opeenvolgende noten en akkoorden met elkaar te verbinden, gitaartokkels te simuleren of te kiezen uit een reeks generatieve algoritmen om melodieën, ritmes en akkoorden op te roepen die beperkingen volgen die je definieert."

Het vlaggenschip van het nieuwe instrument dat in Ableton Live 12 is toegevoegd, heet Meld, een bi-timbraal instrument dat, volgens Ableton, "ontworpen is voor diepe geluidsvorming die een breed scala aan textuur- en experimentele geluiden genereert met twee gebruiksvriendelijke macro-oscillatoren." Roar is een nieuw verzadigingseffect dat tonen biedt van 'subtiele' harmonische vervorming in masteringstijl tot krankzinnige degradatie en gekke, onvoorspelbare tonen, zoals de naam al doet vermoeden.Het Granular-apparaat van Robert Henke, mede-oprichter van Ableton, komt met Live 12 op de derde versie en voegt MPE-mogelijkheden en real-time audio-opname toe.

Ableton Live 12-3

Er zijn vier nieuwe Max for Live-apparaten in een nieuwe collectie genaamd Performance Pack, terwijl een nieuw Lost and Found-pakket foley en andere "onwaarschijnlijke" instrumenten verkent.

Ableton biedt een upgrade van 20% aan iedereen met een Live 11-licentie, evenals 20% korting op Push 3 Standalone. Voor alle anderen kost Ableton Live 12 €279. Het zal in 2024 worden uitgebracht en de openbare bèta begint binnenkort. Lees meer op de website van Ableton.