Skip to main content
Charlotte Krol
9 November 2023, 13:00

Tupac Shakur geëerd met straatnaam in Oakland, Californië

Tupac Shakur Way ligt dicht bij waar de overleden rapper in de jaren '90 woonde

Tupac

Tupac Shakur is 27 jaar na zijn dood geëerd met een Oakland-straatnaambord dat naar hem is vernoemd.

De weg in kwestie vormt een deel van de MacArthur Boulevard in de Californische stad, in de buurt van waar Tupac in de jaren '90 woonde. 

Een onthullingsceremonie van Tupac Shakur Way werd bijgewoond door de familieleden van de overleden rapper en Bay Area-hiphoplegendes MC Hammer, E-40, Money-B en Too $hort op de locatie op vrijdag (3 november).

MC Hammer, die veel van Shakur's laatste maanden met hem doorbracht voordat hij in 1996 op 25-jarige leeftijd doodschoot, zei dat hij "zonder twijfel de grootste rapper ooit was - daar is zelfs geen sprake van" [via AP].

E-40 voegde eraan toe: "Hij was de echtste rapper ooit. Hij was erg slim, hij was een drievoudige bedreiging: films, rap, dichter, alles.

"Hij maakte positieve muziek, muziek die het gevoel van eigenwaarde voor vrouwen opwekte, zoals 'Dear Mama' en 'Brenda's Got A Baby'."

Play Video

De zus van 2Pac, Sekyiwa "Set" Shakur, zei: "Laat zijn geest de rest van deze jaren voortleven in deze straten en in jullie harten."

Shakur werd geboren in New York en groeide daar en in Baltimore op voordat hij eind jaren '80 met zijn moeder naar de San Francisco Bay Area verhuisde. Hij woonde begin jaren '90 in Oakland en omarmde het als zijn geadopteerde geboorteplaats.

Eerder dit jaar stemde de gemeenteraad in Oakland unaniem om de straat naar Shakur te vernoemen. 

"Hij claimde Oakland", zei gemeenteraadslid Carroll Fife, die de poging leidde om de straat te hernoemen. "Hij zei dat Oakland hem zijn spel gaf."

Shakur stierf op 25-jarige leeftijd op 13 september 1996, enkele dagen nadat hij op 7 september gewond was geraakt bij een drive-by shooting in Las Vegas. De identiteit van zijn moordenaar is al bijna drie decennia een mysterie. 

De ceremonie voor het hernoemen van de straat kwam de dag nadat de voormalige leider van de straatbende in Zuid-Californië, Duane Keith "Keffe D" Davis, pleitte niet schuldig te zijn aan moord in de schietpartij in Las Vegas op Shakur. Vorige maand werd Keffe D gearresteerd en aangeklaagd in verband met de schietpartij. 

Volgens een rapport van AP in september was Davis al enige tijd bekend bij onderzoekers en had hij zowel in interviews als in zijn memoires uit 2019 Compton Street Legend toegegeven dat hij in de Cadillac zat van waaruit 27 jaar geleden schoten op Shakur werden afgevuurd. 

Hij heeft ook gezegd dat hij een van de laatste levende getuigen is van de schietpartij.

Ondertussen heeft Suge Knight, de gedetineerde mede-oprichter en voormalige baas van Death Row Records, naar verluidt geweigerd te getuigen in het moordproces van Shakur. Knight reisde in hetzelfde voertuig als Shakur op de avond van de schietpartij. Het paar was op weg van een gevecht tussen Mike Tyson en Bruce Seldon in de MGM Grand naar een nachtclub in de stad Nevada.

Elders hielden de familieleden van Shakur afstand van de aanklager en verwezen er slechts terloops naar tijdens de ceremonie op vrijdag, volgens CBS-filiaal KPIX.  

Set Shakur zei dat haar broer "op 25-jarige leeftijd stierf in bendegeweld, door toedoen van een andere zwarte man, door de planning van een andere zwarte man, wie die man ook mag zijn".