Skip to main content
DJ Mag
2 October 2023, 13:00

Man gearresteerd en aangeklaagd in moordzaak Tupac Shakur

Duane Keith "Keefe D" Davis werd in hechtenis genomen maanden nadat het huis van zijn vrouw werd doorzocht door de politie

Tupac

Een man is gearresteerd en aangeklaagd in verband met de moord op Tupac Shakur in 1996.

Het onderzoek naar de dood van de legendarische rapper in een drive-by-schietpartij in Las Vegas gaat al tientallen jaren door met een aantal aanknopingspunten die uiteindelijk tot doodlopende wegen leiden. De politie van Nevada heeft nu de 60-jarige Duane Keith "Keefe D" Davis gearresteerd en beschuldigd van moord met behulp van een dodelijk wapen.

De ontwikkeling komt slechts enkele maanden nadat het huis van Davis' vrouw, in Henderson, Nevada, door de politie werd doorzocht in verband met het onderzoek naar de moord op Shakur.

De verdachte is al lang bekend bij onderzoekers, nadat hij eerder in interviews en in zijn memoires uit 2019, 'Compton Street Legend', had toegegeven dat hij in de Cadillac zat waaruit Shakur werd neergeschoten op het moment van de schietpartij. Hij is nu de eerste persoon die is gearresteerd in direct verband met de moord, waarbij de politie zegt dat drie andere verdachten van de moord nu allemaal zijn overleden.

In de eerste rechtszitting sinds de arrestatie van Davis voegde een aanklager eraan toe dat hij verder was beschuldigd van de intentie om een criminele bende te promoten en te helpen.

De politie heeft onthuld dat ze geloven dat de moord op Shakur verband houdt met een wrok tussen verschillende mensen die ontstond in mei 1996 toen Orlando "Baby Lane" Anderson Travon "Tray" Lane, een medewerker van Death Row Records-baas Suge Knight, zou hebben aangevallen in een schoenenwinkel. Op 7 september van datzelfde jaar, na een bokswedstrijd tussen Mike Tyson en Bruce Seldon in de MGM Grand in Las Vegas, vertelde Lane Shakur dat hij Anderson in de lobby van het hotel had gezien.

Shakur was toen betrokken bij een wraakaanval op Anderson, die werd vastgelegd door beveiligingscamera's. De rapper keerde terug naar zijn hotelkamer voordat hij met Suge Knight naar Vegas' Club 662 ging, waar hij zou optreden op een liefdadigheidsevenement.

Op weg naar de locatie trok een witte Cadillac naar de passagierskant van Shakurs auto. De schutter rolde een van de ruiten van de auto naar beneden en loste een aantal schoten, waarvan er vier Shakur raakten. Hij overleed zes dagen later nadat het verwijderen van zijn rechterlong, die was geraakt door een van de kogels, ademhalingsfalen en hartstilstand veroorzaakte.

De politie van Nevada sprak vervolgens met een aantal mensen waarvan ze dachten dat ze informatie hadden over de moord, maar geen echte aanknopingspunten vonden vanwege een gebrek aan medewerking van de meeste van degenen die ze interviewden.

Een van hen, Yaki Kadafi – die lid was van Shakur's groep Outlawz – reed in de auto achter Shakur's en was getuige van de schietpartij. Nadat hij aanvankelijk had geweigerd om samen te werken met de politie, vertelde hij hen later dat hij de mensen in de Cadillac mogelijk kon identificeren. Hij werd echter vermoord in Irvington, New Jersey voordat hij werd geïnterviewd.