Skip to main content
Martin Guttridge-Hewitt
27 October 2023, 13:00

Spotify wijzigt royaltymodel, inclusief minimaal aantal streams voor betaling

Wijzigingen in het minimale aantal streams en het fraudebeleid kunnen helpen bij het herverdelen van $ 1 miljard

Spotify

Spotify is van plan om een drietal belangrijke wijzigingen in zijn royaltymodel te introduceren, waarvan de audiostreaminggigant hoopt dat de inkomsten 'legitieme' artiesten bereiken, meldt Music Business Worldwide.

Meer dan $ 1 miljard aan betalingen kan door deze maatregelen worden geblokkeerd en opnieuw worden verdeeld onder ontvangers die aan nieuwe criteria voldoen. Inkomende regels omvatten een minimale jaarlijkse streamtelling die nodig is om een betaling te activeren, en een minimale tijdsduur dat een track kan worden afgespeeld om te tellen als een stream in sommige genres. Er zullen ook financiële sancties worden ingevoerd om frauduleuze activiteiten aan te pakken. De aankondiging komt slechts enkele weken nadat details van de nieuwe 'Super Premium'-service van het platform werden gelekt.  

Hoewel er geen specifiek nummer is gegeven, introduceert Spotify vanaf Q1 2024 een basisaantal streams dat moet worden bereikt voor een track om royaltybetalingen te genereren. Het idee is naar verluidt om "een populatie van tracks die vandaag gemiddeld minder dan vijf cent per maand verdienen" te demonetiseren. Het rapport gaat verder met te schatten dat het minimum waarschijnlijk ongeveer 17 plays per maand zal zijn, of 200 per jaar. 

Volgens Spotify overschrijdt slechts 0,5% van de muziek die naar het platform wordt geüpload deze drempel niet, maar deze actie zou Spotify in staat kunnen stellen om $ 40 miljoen aan royaltybetalingen naar meer populaire artiesten te sturen. Het is ook vermeldenswaard dat royalty's voor tracks die momenteel onder dit niveau liggen, vaak toch niet de maker bereiken en in plaats daarvan worden gehouden door externe aggregators die alleen opnames toestaan zodra een bepaalde waarde is gegenereerd. 

Begin volgend jaar zullen ook geldelijke boetes voor distributeurs van muziek, waaronder labels, worden ingevoerd wanneer frauduleuze activiteiten worden ontdekt. De opkomst van onwettige 'plays' die worden gebruikt om het aantal streams te verhogen, aangedreven door AI of menselijke 'stream farms', is al lang opgemerkt, en eerder dit jaar nam Spotify de beslissing om tienduizenden tracks uit zijn database te halen vanwege dit. Rapporten hebben ook gesuggereerd dat georganiseerde criminelen nu AI-gegenereerde tracks uploaden en kunstmatige methoden gebruiken om streams te stimuleren als een nieuwe inkomstenbron.

Tot slot wordt niet-muziek 'noise' content op het platform binnenkort onderworpen aan strengere regelgeving. Vanaf begin 2024 moeten producenten van white noise, binaural beats etc. hun tracks een minimale tijd per play mark passeren voordat dit als stream wordt geteld. Het idee is om te voorkomen dat mensen afspeellijsten uploaden die bestaan uit honderden 'deuntjes' van 31 seconden, die elk volgens de bestaande regels als een individuele stream gelden. Eenmaal geïmplementeerd, betekent het resultaat dat een like-for-like afspeellijst slechts ongeveer een achtste kan genereren van wat het zou kunnen genereren wanneer het wordt opgesplitst in microsecties. Vooralsnog is er nog geen bevestiging van hoe lang de limiet zal zijn.

Toen hij werd benaderd voor commentaar, vertelde een woordvoerder van Spotify aan Music Business Worldwide: "We evalueren altijd hoe we artiesten het beste van dienst kunnen zijn en bespreken regelmatig met partners manieren om de integriteit van het platform te bevorderen. We hebben op dit moment geen nieuws te delen."