Skip to main content
Martin Guttridge-Hewitt
29 April 2024, 21:00

Geschiedenis van de Minimoog onderzocht in nieuw boek

Originele fotografie, zeldzaam marketingmateriaal en interviews met 70 artiesten, waaronder Kraftwerk, J Dilla en Devo, komen allemaal aan bod

Mini Moog boek

Een nieuw boek viert de Minimoog-synthesizer en zijn langdurige impact op muziek.

The Minimoog Book, geschreven door journalist en muziekhistoricus Joe Silva, brengt de geschiedenis in kaart van het iconische instrument uitgevonden door Robert Moog en Bill Hemsath, van de eerste prototypes tot de eerste iteratie. Oorspronkelijk uitgebracht in 1970, ging de productie van Model D door tot 1981. Later werd het opnieuw geïntroduceerd in 2016, hoewel er op verschillende tussenliggende momenten andere ontwerpen beschikbaar waren.

Trent Reznor, Dr. Dre, Herbie Hancock en Gary Numan behoren tot de bekendste artiesten die het toetsenbord met effecten vanaf het begin prominent hebben gebruikt. Progressieve rockers Rush zijn ook goed gedocumenteerde fans, en frontman Geddy Lee heeft een voorwoord bij het boek gegeven.

"Toen ik in 2010 begon te graven in de geschiedenis van de Minimoog, besefte ik al snel hoe universeel het was", zegt Silva. "Ik stuitte voortdurend op artiest na artiest of een ander beroemd muziekstuk dat het gebruikte. Het was meteen vrij duidelijk hoe belangrijk het instrument werd toen het eenmaal uitkwam."

Er is meer dan een decennium aan onderzoek in de publicatie gestoken, en tot de artiesten behoren onder meer leden van Kraftwerk, Devo, J Dilla en Air. Prominente studioproducenten als Tony Viscoti (David Bowie) en Greg Kurstin (Adele) treden ook op, en in totaal zijn er ruim 70 artiesten aanwezig.

Naast originele en zeldzame fotografie bevat het boek pagina's over geluidstechniek, historisch promotiemateriaal van reclame- en marketingcampagnes, schema's en geïllustreerde geluidspatches.

Het Minimoog-boek is momenteel beschikbaar voor pre-order op Kickstarter.