Skip to main content
Declan McGlynn
13 November 2023, 17:00

Apple werkt Logic Pro bij naar 10.8 en voegt Mastering Assistant toe

De nieuwe assistent 'luistert' naar je mix en doet suggesties voor een betere master

Apple Logic Pro Mastering Assistant.jpg

Apple heeft Logic Pro geüpdatet voor zowel de Mac als de iPad. De nieuwe updates - versie 10.8 op Mac en 1.1 op de iPad - voegen extra functies toe aan de toch al volgepakte DAW, waaronder Apple's eerste uitstapje naar wat lijkt op AI-tools voor het maken van muziek, hoewel het verdeeldheid zaaiende acroniem nergens te zien is in het persbericht van het bedrijf. 

De belangrijkste nieuwe functie is een nieuwe Mastering Assistant die naar je mix 'luistert' en voorgestelde parameters maakt om te tweaken om een "release-ready mix" te krijgen. Gebruikers kunnen het "karakter" van mastering selecteren dat ze willen gebruiken, inclusief "clean" en "transparent", en een EQ-curve toont de voorgestelde frequentietweaks die Mastering Assistant denkt dat je moet maken. Er is ook een regeling voor dynamiek, waaronder een luidheidsknop en een stereospreidingssectie, met meters voor zowel LUFS als stereocorrelatie. 

Elders heeft Apple Sample Alchemy en Beat Breaker (twee plug-ins die voorheen alleen beschikbaar waren op iPad) toegevoegd aan de Mac-versie van Logic Pro. Met Sample Alchemy kun je instrumenten bouwen uit kleine samples, met behulp van granulaire, additieve en spectrale synthese. Beat Breaker is een real-time FX-plug-in waarmee je inkomende audio kunt hakken, scratchen, omkeren, herhalen en snijden, vergelijkbaar met andere multi-FX-pluggen op de markt. 

De techgiganten hebben ook twee nieuwe soundpacks toegevoegd: Hybrid Textures en Vox Melodics, beide vol harmonieën, loops, licks en one-shots. 

Specifiek voor de iPad is er een nieuwe Quick Sampler waarmee gebruikers instrumenten kunnen maken met behulp van de ingebouwde microfoon door geluiden op te nemen en deze over het toetsenbord te verspreiden. 

Logic Pro voor Mac kost £ 199, terwijl de iPad-versie £ 4,99 kost en beide zijn nu verkrijgbaar.