Skip to main content
Olivia Stock
4 December 2023, 2 PM

The Weeknd doneert $ 2.5 miljoen voor noodmaaltijden in Gaza

De donatie zal 820 ton voedselpakketten financieren die meer dan 173.000 Gazanen gedurende twee weken kunnen voeden

The Weeknd

The Weeknd heeft 2,5 miljoen dollar gedoneerd via zijn XO Humanitarian Fund om noodmaaltijden in Gaza te betalen.

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) kondigde het nieuws op vrijdag (1 december) aan en verklaarde dat de donatie van de kunstenaar het equivalent van vier miljoen noodmaaltijden zal financieren voor Gazanen die te maken hebben met voedseltekorten als gevolg van de aanhoudende humanitaire crisis in het belegerde gebied. De donatie zal 820 ton voedselpakketten financieren die meer dan 173.000 Gazanen gedurende twee weken kunnen voeden

"Dit conflict heeft een onvoorstelbare humanitaire catastrofe ontketend", zei Corinne Fleischer, directeur van het WFP voor het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Oost-Europa, in een verklaring. "Het WFP werkt de klok rond om hulp te bieden in Gaza, maar er is een grote schaalvergroting nodig om het wanhopige niveau van honger dat we zien aan te pakken."

"Onze teams hebben veilige en duurzame humanitaire toegang nodig, en voortdurende steun van donoren om zoveel mogelijk mensen te bereiken", vervolgde Fleischer. "We danken Abel voor deze waardevolle bijdrage aan het volk van Palestina. We hopen dat anderen het voorbeeld van Abel zullen volgen en onze inspanningen zullen steunen."

Het WFP voegde eraan toe dat de donatie van The Weeknd op een kritiek moment komt in de inspanningen van de organisatie om de meer dan een miljoen inwoners van Gaza te voeden te midden van de voortdurende bombardementen van Israël op het grondgebied, die begonnen in de nasleep van de aanval van Hamas op 7 oktober. Sindsdien zijn meer dan 15.000 Palestijnen gedood in Gaza, waaronder meer dan 6.150 kinderen. In Israël staat het officiële dodental rond de 1.200. [Via Al Jazeera]

The Weeknd – echte naam Abel Tesfaye – werd in oktober 2021 benoemd tot Goodwill Ambassador voor het WFP, wat hij "een grote eer" noemde. Sindsdien heeft de zanger naar verluidt de wereldwijde hongerhulpmissies van het WFP gesteund met $ 1.8 miljoen aan "persoonlijke donaties" tot nu toe.

Tesfaye heeft ook toegezegd $ 1 per concertkaartverkoop van zijn After Hours Til Dawn Stadium Tour in 2024 aan het XO Humanitarian Fund te geven. Lees hier meer over het werk van The Weeknd met het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

Een groot aantal muzikanten en platenlabels hebben muziek uitgebracht via Bandcamp in een poging om geld in te zamelen voor goede doelen die zich inzetten voor onschuldige burgers die getroffen zijn door de aanhoudende humanitaire crisis in Gaza.

Vorige week bracht drum & bass collectief EQ50 een nieuwe compilatie uit om geld in te zamelen voor liefdadigheidsprojecten in Palestina. 

Meer dan 4000 muzikanten ondertekenden onlangs een open brief waarin werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren in Gaza, waaronder elektronische muziekartiesten en dj's zoals Ben UFO, Kode9, Jamz Supernova, Brian Eno, The Blessed Madonna en I. JORDAN.