Skip to main content
Christian Eede
4 November 2023, 09:00

Humanitaire crisis in Gaza: fondsenwervende elektronische muziekcompilaties, tracks en EP's die deze week uitkomen

De opbrengst van nieuwe releases van GIDEÖN, mi-el en meer gaat naar verschillende liefdadigheidsinstellingen die zich inzetten voor mensen die getroffen zijn door de aanhoudende humanitaire crisis in Gaza

Gaza israel
Via Sky News

Een aantal muzikanten en platenlabels hebben muziek uitgebracht via Bandcamp in een poging om geld in te zamelen voor goede doelen die zich inzetten voor onschuldige burgers die getroffen zijn door de aanhoudende humanitaire crisis in Gaza.

Het gebied staat sinds 9 oktober onder een "volledige belegering", twee dagen nadat de Palestijnse militante groep Hamas een reeks aanvallen op Israël lanceerde, waarbij naar schatting 1.400 mensen om het leven kwamen. 260 mensen werden gedood bij een aanval op het psytrancefestival Supernova, en er worden er nog meer vermist of gegijzeld. 

De toegang van de belegerde Palestijnse gebieden tot elektriciteit, voedsel en watervoorziening werd enkele dagen na de aanval van Hamas door de Israëlische regering afgesneden, wat gevolgen had voor een bevolking van 2,3 miljoen mensen, van wie bijna de helft kinderen zijn. Israël heeft sindsdien Gaza gebombardeerd met dodelijke luchtaanvallen en een grondinvasie gelanceerd. Het aantal Palestijnen dat in Gaza is gedood, is nu de 9.000 gepasseerd, volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza. [via AP]

Honderden elektronische muzikanten en dj's ondertekenden onlangs een open brief uit solidariteit met Palestina als onderdeel van de Ravers For Palestine-beweging. De brief – die de steun had van ondertekenaars zoals Ross From Friends, Objekt, Shannen SP en Tash LC, en vele anderen – is een van een aantal open brieven en campagnes die de afgelopen weken door culturele figuren zijn gedeeld te midden van de aanhoudende humanitaire crisis in Gaza.

Hieronder hebben we een aantal elektronische muziekreleases verzameld - waaronder compilaties, EP's en tracks - die onlangs beschikbaar zijn gesteld op Bandcamp om geld in te zamelen voor goede doelen zoals Artsen zonder Grenzen, PCRF, UN Relief and Works Agency for Palestine en Medical Aid for Palestinians.

Various Artists 'Rise Up: BDS Mixtape Vol. 2'

"Van Palestina tot New York tot Hawaï, van clubbanger tot rock tot hiphop, BDS Mixtape Volume 2 is een oproep aan artiesten en publiek om op te staan voor Palestijnse vrijheid - en het antwoord weerklinkt: een verklaring van de diepe wetenschap dat niemand van ons vrij is totdat we allemaal vrij zijn."

GIDEÖN 'Study War No More'

"Het label zal 100% van de winst van dit nummer aan UNRWA (UN Relief and Works Agency for Palestine) geven. ' Study War No More' is de notitie van HOMO-CENTRIC aan alle heteroseksuele, mannelijke, autocratische despoten en tirannen die momenteel aan de macht zijn op onze planeet. In de eerste plaats is het gewijd aan beide groepen psychotische, corrupte, bloeddorstige religieuze extremisten die zich een weg naar de macht in Israël en Gaza hebben omgekocht, gelogen, geagiteerd, gemanipuleerd en gedwongen.

Paralaxe Editions 'For Palestine'

"Alle opbrengsten gaan naar Artsen Zonder Grenzen. Dit goede doel is gekozen als weldoener omdat ik niet alleen bekend ben met hun missie en veldwerk, maar veel van mijn medische collega's hebben ook rechtstreeks met de organisatie samengewerkt op verschillende locaties over de hele wereld. Artsen zonder Grenzen heeft momenteel artsen en personeel ter plaatse in Gaza, en ze werken actief aan de behandeling van patiënten en het verkrijgen van broodnodige voorraden over de grens."

mi-el 'from the river to the sea'

"Geïnspireerd door de politieke, sociale en psychologische kracht van chanten, is 'from the river to the sea' de debuutproductie van mi-el, die wordt uitgebracht als een liefdadigheidssingle ter ondersteuning van MAP (Medical Aid for Palestinians). Het hele nummer is gemaakt van vocale samples, gebruikmakend van de kracht van de stem en het lichaam, die een viscerale energie belichamen die volledig onnavolgbaar is door elk digitaal instrument."

Various Artists 'From The River To The Sea'

"Deze V/A-compilatie is gemaakt als een middel om te voorzien in de onmiddellijke medische en humanitaire behoeften in Gaza, terwijl het ook dient als een middel om solidariteit te tonen voor de Palestijnse bevrijdingsbeweging. Financiële hulp is slechts één manier waarop we Palestina kunnen steunen in tijden van crisis; Faoi Thalamh zou iedereen aanmoedigen om hun platform/stem te gebruiken voor degenen die er geen hebben, om de wreedheden te benadrukken die momenteel in Gaza worden toegebracht en om naar buiten te gaan en te protesteren bij elke kans die je krijgt. We moeten de wereldleiders laten weten dat we niet werkeloos zullen toekijken hoe burgers met duizenden worden afgeslacht!"

MCR4PAL 'From Manchester to Palestine'

"From Manchester To Palestine: A Compilation of Music & Poetry is een dringende blijk van solidariteit van creatievelingen in de stad. Het project is slechts 30 dagen beschikbaar en is een oprechte uitbarsting en een krachtig bewijs van het collectieve hart van Greater Manchester met zoveel mensen die de oproep in slechts 7 dagen beantwoorden. Het album is verkrijgbaar van 3 november tot en met 3 december. Alle opbrengsten worden gedoneerd aan Middle East Children's Alliance (MECA) en Restless Beings."

ZULI 'Komy'

"Mijn medewerkers en ik hebben besloten om alle winst van dit EP te doneren aan Medical Aid for Palestinians (MAP)."

phrex, sawra!, Cutkachi 'Hurryia For Gaza'

"Dit is een inzamelingsactie voor bezet Palestina. Geen woorden kunnen beschrijven wat er op dit moment aan de hand is. Er is een genocide aan de gang – bommen vallen en doden burgers. Het enige wat ik kan bijdragen is muziek. Het voelt saai om muziek te delen in het licht van wat er gebeurt, maar het is wat ik nu kan doen. Al het ingezamelde geld gaat naar Palestinian Medical Relief Society en Artsen Zonder Grenzen."

Peder Mannerfelt 'Request Line (Soulwax Edit)'

"Betaal wat je wilt, alle opbrengsten worden gedoneerd aan Artsen Zonder Grenzen (AZG)/Artsen zonder Grenzen."

Double O 'Firm Meditation VIP'

"Uit solidariteit met Palestina zullen alle opbrengsten van 'Firm Meditation VIP' worden gedoneerd aan Medical Aid for Palestinians."

eoin dj 'edits for palestine'

"Beproefde bewerkingen om geld in te zamelen voor uitstekende doelen. 100% van de opbrengst zal worden verdeeld tussen het European Legal Support Center, Palästina Kampagne, Gaza Emergency Appeal, Oxfam Gaza Crisis Appeal en Center for Jewish Nonviolence."

Various Artists 'They Will Be Free: A VA For Palestine'

"Compilaties van inzamelingsacties om geld in te zamelen voor hulp in Gaza. Elke ingezamelde cent zal naar Medische Hulp voor Palestijnen worden gestuurd."

Various Artists 'C2E - Emergency For Gaza'

"Alle opbrengsten van de verkoop van de compilatie zullen worden gedoneerd aan het Palestine Children's Relief Fund. PCRF zorgt voor humanitaire hulp en medische zorg voor de kinderen van Palestina."