Skip to main content
Olivia Stock
3 November 2023, 11:00

Bandcamp United dient claim wegens oneerlijke arbeidspraktijken in tegen Songtradr en Epic Games

De claim komt nadat vorige maand bijna de helft van het personeel van het bedrijf werd ontslagen

Bandcamp

Bandcamp United, de werknemersvakbond die het personeel van het digitale muziekplatform en de winkel vertegenwoordigt, heeft een claim wegens oneerlijke arbeidspraktijken ingediend bij de National Labor Relations Board (NLRB) tegen Songtradr en Epic Games.

De aanvraag komt nadat de overname van Bandcamp van Epic Games door Songtradr vorige maand leidde tot massale ontslagen bij het muziekplatform. The Fader meldt dat de vakbond de twee bedrijven nu heeft beschuldigd van het overtreden van de National Labor Relations Act (NLRA) van 1935.

De ontslagen, die plaatsvonden op 16 oktober, zorgden ervoor dat 58 Bandcamp-medewerkers, ongeveer de helft van het personeel, werkloos werden, waaronder drie van de zes niet-leidinggevende medewerkers van de redactionele publicatie Bandcamp Daily. Volgens het persbericht waarin de claim werd aangekondigd, gezien door The Fader, vonden de ontslagen plaats vier dagen nadat de commissie een ontmoeting had gehad met Paul Wiltshire, CEO van Songtradr, om "de toekomst van Bandcamp United bij Songtradr te bespreken".

Explaim meldt dat in de claim die op zondag (29 oktober) is ingediend, de Office and Professional Employees International Union (OPEIU) Local 1010-filialen erop wezen dat alle acht leden van de collectieve onderhandelingscommissie van Bandcamp werden ontslagen, evenals 40 van de 67 leden van de collectieve onderhandelingseenheid.

Volgens The Fader heeft de vakbond de volgende eisen gesteld als onderdeel van de claim: "werkgelegenheidsaanbiedingen voor alle werknemers; duidelijke, consistente en billijke vrijwillige vertrekaanbiedingen; en erkenning van hun vakbond in Songtradr met een snelle voortzetting van de onderhandelingen, met behoud van alle vooruitgang die aan tafel is geboekt."

In het persbericht staat naar verluidt dat het collectieve onderhandelingscomité "op 9 november zal terugkeren naar de tafel met het management van Epic Games om te onderhandelen over de details van het ontslag voor degenen die zijn ontslagen."

Bandcamp United heeft een verklaring uitgegeven na de verkoop van het platform aan Songtradr door Epic, waarin de nieuwe eigenaren worden opgeroepen om de organisatie en haar leden te erkennen en alle werknemers nieuwe rollen of passende ontslagpakketten te garanderen. Er werd ook een petitie gestart, waarin werd gevraagd om steun van Bandcamp-fans en -gebruikers.

Lees het volledige rapport en de verklaringen via The Fader.