Skip to main content
Christian Eede
4 October 2023, 19:00

Bandcamp verkocht door Epic Games aan Songtradr, 18 maanden na overname

De verkoop komt samen met ontslagen bij Epic Games

Bandcamp

Epic Games heeft Bandcamp verkocht aan muzieklicentiebedrijf Songtradr, slechts 18 maanden na de overname van de online muziekmarktplaats.

De gamegigant verkocht Bandcamp voor een niet bekendgemaakt bedrag, waarbij Songtradr in een blogpost over de overname beweerde dat het "Bandcamp zal blijven exploiteren als een marktplaats en muziekgemeenschap met een artist-first inkomstenaandeel".

Pitchfork meldt dat het bedrijf heeft geweigerd commentaar te geven op de vraag of de verandering van eigenaar van invloed zal zijn op de inkomstenaandelen van artiesten, de gebruikerservaring of Bandcamp's interne redactionele platform Bandcamp Daily, maar heeft gezegd dat de verandering in eigendom artiesten en labels die Bandcamp gebruiken verbeterde mogelijkheden zal geven om licentieovereenkomsten voor hun werk te sluiten.

De verkoop van Bandcamp door Epic Games komt tegen een achtergrond van ontslagen bij Epic, waarbij CEO Tim Sweeney in een e-mail aan het personeel bevestigde dat 16 procent van het personeelsbestand zal worden geschrapt. Het bedrijf, zei hij, streeft ernaar om de kosten te verlagen "zonder de ontwikkeling van onze kernactiviteiten te breken", waarbij Sweeney toegeeft dat Epic de afgelopen jaren meer geld heeft uitgegeven dan het heeft binnengehaald.

Steve Allison, vice-president en algemeen directeur van de Epic Games-winkel, zei in een openbare verklaring dat de verkoop van Bandcamp aan Songtradr "het voor onafhankelijke artiesten gemakkelijker zou maken om contact te leggen met makers en ontwikkelaars die hun muziek in licentie willen geven en Epic in staat stellen zich te concentreren op zijn kerninspanningen op het gebied van metaverse, games en tools".

Eerder dit jaar hebben de medewerkers van Bandcamp op redactie-, engineering-, ontwerp-, ondersteunings- en andere gebieden zich verenigd als Bandcamp United. De vakbond heeft zich nog niet publiekelijk uitgelaten over de verandering van eigenaar.

Epic Games, het bedrijf dat bekend staat om het ontwikkelen van populaire game Fortnite, kocht Bandcamp in 2022, waarbij de mede-oprichter en CEO van laatstgenoemde, Ethan Diamond, zijn rol op dat moment behield.