Skip to main content
Sarah Ottow
24 May 2024, 19:39

Upclose trapt af met een ongekende eerste editie

Het nieuwe intieme tweedaagse festival van Awakenings vond afgelopen weekend plaats in Spaarnwoude-park 

Upclose
Credit: Jordy Brada

Twee dagen vol zon en een groene omgeving zorgde voor een onvergetelijke ervaring. De organisatie heeft dit nieuwe concept met een succesvolle eerste editie weten neer te zetten. Na jarenlang de grootste technofestivals te hebben georganiseerd, waagt Awakenings zich met de introductie van Upclose aan een nieuw tijdperk. Dit festival was veel intiemer qua opzet en creëerde een intieme verbinding tussen de dansvloer en de artiesten. Het was een bewuste verschuiving van grootschalig naar intiem. Wat volgde was een meeslepende reis buiten Awakenings’ gevestigde technospectrum. 

Upclose 1

De muziekale focus lag meer in de underground en progressieve techno sound met artiesten als Donato Dozzy, Overmono (dj), Sandwell District, Spekki Webu, Marrøn x Rene Wise, Blasha & Allatt, Freddy K x The Lady Machine, Cybersex, en Carista. Het was een combinatie van technozwaargewichten die experimenteren met verschillende sounds zoals Joris Voorn die een ‘trip to galaxy set’ deed en Nina Kraviz die speciaal voor Upclose haar fans op een house set trakteerde, underground favorieten, 16 spannende b2b's en meer dan 25 debutanten waaronder veel opkomend lokaal talent. Ook was er een samenwerking met Amsterdams collectief The Gang Is Beautiful waarbij verschillende artiesten langskwamen voor een surprise set. Dit alles in combinatie met de broeierige vibe bij elke stage door een continu dansende crowd, heeft ervoor gezorgd dat Upclose zich stevig op de kaart heeft gezet.  

Awakenings heeft met het nieuwe festival een 'upclose' belevenis voor de bezoeker gecreëerd, zonder de productionele kwaliteit die bezoekers gewend zijn van deze goed geoliede organisatie uit het oog te verliezen. Minder bezoekers (15.000), maar wel meerdere stages, hierdoor voelde elke stage super intiem aan. Niet het cultiveren van artiesten met een groot podium op grote hoogte, maar podia die op ooghoogte waren gezet met het publiek. Artiesten stonden letterlijk maar op 30 cm hoogte. Het publiek kon bijna overal omheen staan en op deze manier echt 1 worden met de dansvloer en de artiesten. Ook was er een stage met 360-sound waarbij de booth in het midden van de stage stond. Voor velen was dit de absolute favoriet en gedurende het hele weekend heeft het publiek hier geen seconde stilgestaan. 

Voor de entourage en de gasten van de artiesten en de organisatie was het feest ook op het festival en niet backstage achter de booth wat bij veel festivals de norm is. Want bij Upclose was er geen backstage toegang op de stages, mede daardoor kreeg de oplettende bezoeker niet het gevoel dat het achter de DJ of achter het podium meer speciaal was dan op de dansvloer. Op de zondag zag je dan ook menig artiesten, ook degene die op de zaterdag gedraaid hadden, front row dansen. Een groter compliment aan de organisatie is er niet. 

Upclose 2

Zoals bij alle evenementen van Awakenings zag je ook hier dat de bezoekers echte muziekliefhebbers waren met kennis van wat er speelt binnen de techno scene. Een van de bijzondere momenten van deze editie was dan ook het moment dat Kangding Ray op zaterdag zijn set afsloot met een track van Silent Servant. Deze track maakte flink wat emoties los bij de 2 overige mannen van Sandwell District, die al in de booth klaar stonden om hun closing set te beginnen, en ook een deel van de bezoekers hield het niet droog. Eerder dit jaar is het 3e lid van Sandwell District - Silent Servant – namelijk om het leven gekomen door vervuilde drugs. 

Awakenings kan met trots terugkijken op een geslaagde eerste editie van Upclose. De data voor Upclose in 2025 zijn reeds bekendgemaakt 17 en 18 mei, 2025. De eerste batch limited tickets zijn te koop via Awakenings

Upclose 3