Skip to main content
Sarah Ottow
31 January 2024, 6 PM

Roemruchte Lexion in Zaandam viert 25-jarig jubileum

Onder meer Roog en Erick E en DJ Jean hebben hun komst bevestigd

Credi: Maarten de Bruin

Op 23 maart opent Lexion aan de Hemkade in Zaandam haar deuren voor het vieren van het 25-jarig bestaan. Tussen 18.00 en 02.00 uur maken veel DJ’s en artiesten hun opwachting om het zilveren jubileum groots te vieren. Onder meer Roog en Erick E (gezamenlijk ook wel bekend als Housequake), Dennis van der Geest en DJ Jean hebben hun komst bevestigd, terwijl resident DJ José en G-Spott een speciaal optreden verzorgen. 

Lexion in Zaandam kent een roemrucht verleden. Ontstaan in het midden van de jaren negentig, ontwikkelde Lexion zich tot de ultieme locatie voor de afterparty. Op zondagmiddag vond je hier vaak nog feestvierders die op zaterdagavond al waren gestart. Andere bezoekers stonden juist op, om zich op zondagochtend bij feestgangers aan te sluiten. Eén van de drijvende krachten was toen en is nu nog steeds Marije Verfürden, één van de weinige vrouwelijke promotors in het vak. 

De naam Lexion was niet alleen in Zaandam te vinden. Tijdens een editie van Trance Energy in de Jaarbeurs Utrecht stond een hosting stage op naam van Lexion, dat ook twee keer als host op Mysteryland was te vinden. Ook vandaag de dag is Lexion buiten Zaandam te vinden: in het kader van het jubileum is Lexion op 25 mei hosting partner bij Thuishaven op uitnodiging van Summer of Love.

De geschiedenis is overigens niet louter hosanna. Twee keer werd Lexion getroffen door brand, onder meer slechts enkele jaren na de opening. Op 11 september 2001 (…) ging de club in vlammen op, maar de toenmalige eigenaren lieten zich niet uit het veld slaan en zorgden voor een doorstart. In 2012 ging één van de grotere zalen door brand verloren, maar de eigenaren hebben nooit de handdoek in de ring geworpen, met als gevolg dat nu het 25-jarig jubileum kan worden gevierd.

Naast de al genoemde DJ’s zijn op 23 maart ook Kim Kaos, Jochen Miller, Jurgen, Mark van Dale, Richard Durand, Robert Feelgood, Sergio Tee, Barry du Nord, Ron-Nord, Zoeloe, Soleado & G-Roon van de partij, evenals vele anderen. Pryme treedt op als Master of Ceremony van de jubileumavond.