Skip to main content
Sarah Ottow
2 May 2024, 09:00

De stem van Tomorrowland komt met een album

Toon Schoppema & Martin Ryan (MC Stretch) zijn ESQAPAID

Esqapaid

Toon Schoppema & Martin Ryan zijn ESQAPAID. Een Engelse DJ & MC ontmoet Nederlandse technerd-producentengroep. Samen staan ze klaar om de wereld hun draai aan de verzamelde rave-verhalen te laten horen, door de 30-jarige geschiedenis van geluid uit het tijdperk van de elektronische muziek.

Met invloeden uit elk genre is Great Minds een album met 14 nummers en 2 andere kenmerken van mannelijke vocalisten MC Spyder en Greg Blackman. Spyder, ook bekend als Simon Titus, is een legendarische stem uit Groot-Brittannië en heeft zich de afgelopen 20+ jaar in Nederland gevestigd en speelt op Hands Up, A serious funky clublied waar je schouders en voeten zeker van zullen genieten.

Greg Blackman is er één van de beste soulzangers en songwriters van Groot-Brittannië en schreef en zong de zang op No Justice & Getto People. Beide nummers bevragen de hedendaagse samenleving en zetten de spotlight op waar de problemen zijn en hoe we deze kunnen veranderen, misschien een evangelie voor de uiteenlopende mensen?

Martin is vooral bekend als MC Stretch, de stem van Tomorrowland, en stond op het podium met Tiësto, Carl Cox, Swedish House Mafia etc etc. Daarnaast zette hij zijn stem op vele producties door de jaren heen, meest recentelijk met Mau P op Drugs from Amsterdam.

Turn on the light; is de waarheid en was de allereerste track gefuseerd als ESQAPAID en sluit het album af.

Freedom; gebruikt de teksten van UB40's Single uit 1986, sing our own song met take me to church-vibes.

Castle geeft je twee kanten om het goede leven leiden, terwijl Let me show your love een simpele boodschap is met een enorme twist aan geluid.

Balance is een downtempo nummer met een origineel gedicht geschreven op Ibiza. Some thing is een klassiek geïnspireerde acid-salute aan de groten van het clubland van Chicago, Detroit en New York.

Londener is UK Hip House dat respect betuigt aan de geboortestad van Stretch.

Tribute 2020 is wat het zegt: groeten de basis van AWOL en World Dance jungle/drum & bass bijeenkomsten.

Nothing to fear is een melodieus monster met een zoete rave-pianoloop, perfect voor de dansvloer.

Toon produceerde het album samen met Martin en deed alle mix- en mastering de nummers. ESQAPAID heeft nog veel meer nummers (die het album niet hebben gehaald), dus we hopen op een vervolg...

Luister hier naar het album.