Skip to main content
Marissa Cetin
15 November 2023, 09:00

85% van de Global Majority-muzikanten is getuige geweest van discriminatie of heeft te maken gehad met discriminatie, blijkt uit onderzoek

81% van de muzikanten van de Global Majority die aangaven racisme te ervaren, zei dat het "een aanzienlijke impact had op hun carrièreontwikkeling"

Credit: Musicians' Census
Credit: Musicians' Census

Uit een nieuw rapport blijkt dat 85% van de muzikanten van de Global Majority discriminatie in de industrie heeft ervaren of er getuige van is geweest.

Gegevens uit het Global Majority Insight Report 2023 van Help Musicians, Musicians' Union en Black Lives in Music (BLiM) tonen aan dat een gebrek aan betrouwbaar inkomen, ondersteuning voor geestelijke gezondheidszorg, mogelijkheden voor netwerken en het opbouwen van relaties en loopbaanontwikkeling, evenals altijd aanwezige discriminatie, muzikanten wegduwt van de Global Majority, gedefinieerd als Musicians' Census-respondenten die zichzelf omschreven als "Zwart,  Aziatische, gemengde/dubbele afkomst of andere etnische groep". 

81% van de muzikanten van de Global Majority die aangaven racisme te ervaren, zei dat het "een aanzienlijke impact had op hun carrièreontwikkeling", waarbij 16% ook aangaf sociaaleconomische discriminatie te ervaren.

"Ik ben een zwarte man en heb op verschillende belangrijke momenten 'vreemde' omstandigheden rond mijn carrière meegemaakt", zei een respondent in het klassieke veld. "Ik blijf worstelen om deze gebeurtenissen op een andere manier uit te leggen dan dat ik gediscrimineerd word vanwege mijn huidskleur."

Het rapport vond een gemiddelde loonkloof van £ 1.000 tussen blanke muzikanten wier inkomen uitsluitend uit muziek kwam en muzikanten uit de Global Majority, die gemiddeld £ 17.745 per jaar verdienden. 35% van de respondenten zei dat ze zichzelf of hun gezin niet konden onderhouden met hun muziekcarrière, en 24% muzikanten meldden dat ze schulden hadden. 17% van de respondenten van de Global Majority zei dat het onwaarschijnlijk is dat ze over 5 jaar nog steeds in de branche zullen zitten.

Blanke muzikanten hebben ook meer kans op hogere muziekkwalificaties, waardoor ze meer carrièremogelijkheden hebben. 52% van de blanke muzikanten meldde een diploma te hebben behaald in een muziekvak, vergeleken met 37% van de muzikanten uit de Global Majority.

Het Global Majority Insight Report is het tweede deel van de Musicians Census 2023. Het eerste deel, gedeeld in september, onthulde dat bijna de helft van de Britse muzikanten minder dan £ 14.000 per jaar verdient.

Black Lives in Music zit achter een nieuwe antiracismecode voor de Britse muziekindustrie. Uit de enquête van de groep uit 2021 bleek dat 88% van de zwarte muzikanten discriminatiegerelateerde belemmeringen ervaart voor hun carrièrevoortgang. 

Lees hier het volledige rapport van het Global Majority Insight Report.