Skip to main content
Declan McGlynn
6 May 2024, 09:00

Propellerhead kondigt Reason 13 aan

De nieuwste versie van de langlopende software voor het maken van muziek is gearriveerd

propellerhead

Propellerhead heeft Reason 13 aangekondigd, de nieuwste update van de langlopende en fundamentele software voor het maken van muziek.

De nieuwste versie upgradet de sequencer van de software en herontwerpt deze voor een “snellere workflow” en navigatie. Die snelheid is ook elders een aandachtspunt geweest, met een nieuw bewerkingsgebied, verbeterd zoomen en andere workflow-aanpassingen die uw Reason-ervaring versnellen.

Een andere workflow-aanpassing komt in de vorm van een nieuwe en verbeterde browser, waarin al je patches, samples en loops nu op één plek staan. Met categorieën en tags kun je nu sneller vinden wat je zoekt, en kun je ruim twintig jaar aan geluidsontwerp uit de Reason-archieven verkennen. Er zijn ook meer dan 1.000 nieuwe samples, patches en loops om mee te spelen.

"We zijn blij om Reason 13 aan de wereld te introduceren", zegt productmanager bij Reason Studios, Mattias Häggström Gerdt. “Ons doel met deze upgrade was om de unieke workflow van Reason voor het maken van muziek te verbeteren. Of het nu je belangrijkste DAW of go-to-plug-in is, Reason 13 voegt een heleboel functies toe - allemaal ontworpen om je sneller naar je geluid te brengen."

Het zou geen Reason-update zijn zonder enkele nieuwe Racks, de ruggengraat van het Reason-ecosysteem. Versie 13 brengt vijf extra's met zich mee, waaronder een nieuwe synth, genaamd Polytone Dual-Layer Synthesizer, een delay-eenheid, genaamd Ripley Space Delay, en drie nieuwe tools voor sidechaining, stereoverbreding en gain-staging en panning.

Reason werd voor het eerst meer dan 20 jaar geleden uitgebracht en was een van de eerste stukjes software die experimenteerde met het klonen van hardware in plug-ins, waarbij hun beroemde ReBirth RB-338 het geluid en de stijl van de 303 en de 808 nabootste. Twintig jaar later is Reason nog steeds een grote favoriet onder producenten van elektronische muziek vanwege de flexibele routing-, sequencing- en geluidsontwerpopties.

Reason is momenteel op zoek naar bètatesters voor de nieuwe update, en u kunt zich aanmelden en meer informatie vinden over Reason 13 op de Propellerhead-website.