Skip to main content
Declan McGlynn
8 June 2024, 13:00

DJ's kunnen nu livestreamen op Twitch zonder verwijderingen

Het livestreamplatform van Amazon heeft een nieuwe deal gesloten met majors en indy-labels

Twitch logo

Live streamingplatform Twitch heeft een nieuwe deal getekend met grote en onafhankelijke labels om DJ's in staat te stellen zonder verwijderingen op het platform te streamen.

De nieuwe deal vereist dat DJ's die inkomsten genereren met hun streams een deel van die inkomsten betalen aan Twitch, die de labels zal compenseren op basis van de gespeelde muziek. DJ's die streamen op Twitch en geen inkomsten genereren, hoeven geen vergoeding te betalen.

Het nieuwe initiatief heeft geen betrekking op video on demand (VOD), dus alleen op live-inhoud. Twitch heeft niet bekendgemaakt welk percentage van de inkomsten DJ's naar verwachting zullen delen met de rechthebbenden, maar het heeft gezegd dat het de kosten 50/50 zal delen met de makers van inhoud die aansprakelijk zijn voor de vergoeding.

Het platform, eigendom van Amazon, voegde eraan toe dat het “aanvankelijk” meer van die kosten zal dekken dan de 50-50-verdeling. Sommige bekende DJ's die een groter publiek op het platform hebben opgebouwd, zullen ook aansprakelijk zijn voor een subsidie ​​van twaalf maanden, wat betekent dat ze een jaar lang geen vergoeding hoeven te betalen.

“DJ's bouwen vaak voort op vooraf opgenomen muziek van andere artiesten en gebruiken deze als een cruciaal onderdeel van hun creatieve expressie”, aldus Twitch in een blogpost. “Bij het streamen van vooraf opgenomen muziek via internet zijn er echter verschillende auteursrechtkwesties waarmee rekening moet worden gehouden, die per regio verschillen.”

Het nieuws zal worden verwelkomd door DJ's die de afgelopen jaren hebben geklaagd over DMCA-verwijderingsberichten, stakingen tegen hun accounts en verboden. In eerste instantie zal het DJ-programma opt-in zijn, en elke DJ kan zich op elk moment afmelden, maar hij is dan niet aansprakelijk voor verwijderingsbescherming. Zoals hierboven vermeld is VOD niet inbegrepen in het programma, en dit geldt ook voor Clips en Highlights.

Lees meer over het nieuwe initiatief op de Twitch-website.