Skip to main content
Declan McGlynn
13 March 2024, 15:00

Adobe teases 'Photoshop voor audio'

De nieuwe AI-aangedreven tool introduceert nieuwe revolutionaire audiobewerkingsfunctionaliteit

adobe

Adobe's onderzoekslab heeft een nieuw project geplaagd met de naam Project Music GenAI Control, dat het vergelijkt met hun vlaggenschip beeldbewerkingssoftware, Photoshop.

Project Music GenAI Control is een generatieve AI-tool voor het genereren en bewerken van muziek in een vroeg stadium en gebruikt prompts die vergelijkbaar zijn met Midjourney en ChatGPT om audio helemaal opnieuw te maken of te wijzigen. Wat anders is aan Project Music GenAI Control als het gaat om andere generatieve AI-audioplatforms zoals Stability Audio, is dat het gebruikers in staat stelt de uitvoer te "verfijnen" voor hun "precieze behoeften". 

Zodra de muziek is gegenereerd met prompts als 'sad jazz' of 'powerful rock', kunnen gebruikers de output verder aanpassen. Sprekend over het project in een blogpost (hieronder gelinkt), zei het Adobe Research Team: "Met een eenvoudige gebruikersinterface kunnen gebruikers hun gegenereerde audio transformeren op basis van een referentiemelodie; pas het tempo, de structuur en de herhalende patronen van een muziekstuk aan; kies wanneer u de intensiteit van de audio wilt verhogen en verlagen; verleng de lengte van een clip; een sectie opnieuw mixen; of genereer een naadloos herhaalbare loop."

Nicholas Bryan, Senior Research Scientist bij Adobe Research en een van de makers van de technologieën, zei over Project Music GenAI Control: "Een van de opwindende dingen van deze nieuwe tools is dat ze niet alleen gaan over het genereren van audio - ze brengen het naar het niveau van Photoshop door creatievelingen dezelfde soort diepe controle te geven om vorm te geven,  tweaken en bewerken van hun audio. Het is een soort controle op pixelniveau voor muziek."

Het hebben van dat DAW-achtige niveau van controle over generatieve AI is een ontbrekend stuk sinds de generatieve boom begon met OpenAI's DALL-E 2 in april 2022. Dit is niet Adobe's eerste uitstapje naar audio. De Audition-software van het softwarebedrijf is een uitgebreid audiobewerkingsplatform dat grotendeels gericht is op postproductie. Adobe liet doorschemeren dat dit nieuwe project ook gericht zal zijn op videoproductie. In dezelfde blogpost voegde Adobe toe: "In plaats van bestaande muziek handmatig te knippen om intro's, outro's en achtergrondaudio te maken, zou Project Music GenAI Control gebruikers kunnen helpen om precies de stukken te maken die ze nodig hebben - het oplossen van workflow-pijnpunten van begin tot eind."

Op dit moment is Project Music GenAI Control slechts een onderzoeksproject in plaats van een product dat klaar is om te lanceren, maar het verwijst naar een toekomst van generatieve AI-tools voor zowel muziek- als contentmakers, die een aanzienlijke impact kunnen hebben op het maken van muziek als geheel in de toekomst.

Bekijk de video hieronder voor meer info en lees de Adobe-blog over het project.

Play Video