Skip to main content
Eoin Murray
19 July 2024, 17:00

Tomcraft, DJ en maker van de hit ‘Loneliness’, overlijdt op 49-jarige leeftijd

De in München geboren DJ achter de hit uit 2002 is eerder deze week overleden

Tomcraft
Bron: Facebook

Thomas Brückner, de in München geboren DJ die het meest bekend was van het co-produceren van de hit ‘Loneliness’ uit 2002 onder de alias Tomcraft, is overleden.

In een bericht dat eerder deze week op de social media-pagina’s van de artiest werd gedeeld, bevestigde zijn familie dat hij is overleden. Er is op het moment van schrijven geen doodsoorzaak bekendgemaakt.

Het bericht luidde: “Met een zwaar hart moeten we jullie informeren dat gisteren, op 15-07-2024, onze geliefde vader en echtgenoot is overleden. We zullen je voor altijd in ons hart dragen en van je houden totdat we weer samen zijn.”

Slechts drie dagen geleden deelde Brückner een Instagram-post waarin hij zijn DJ-set bij het Steinbruch Open Air festival recapituleerde. In een Facebook-bericht waarin hij hulde bracht aan zijn vriend, schreef DJ Westbam dat hij twee weken geleden nog samen met Brückner had opgetreden. “Ik sprak drie dagen geleden met hem en hij zei dat hij aan het herstellen was van de griep, maar hij leek in goede stemming. Tom had fantastische nieuwe muziek af en keek er erg naar uit om met ons allemaal te draaien op Rave The Planet. Zoals we nu weten: dat mocht niet zo zijn. Het is echt hartverscheurend. Rust in vrede, broer.”

Brückner begon zijn DJ-carrière in München in 1994, waar hij een combinatie van techno en progressive trance draaide. Zijn debuutnummer, ‘This Is No House’, werd uitgebracht in 1995.

Hij ontmoette zijn langdurige samenwerkingspartner Eniac in 1996, met wie hij nummers zoals ‘Viva’, ‘Prozac’, 'Silence' en in 2002 ‘Loneliness’ produceerde.

Met een direct herkenbare vocale sample van de Amerikaanse R&B-zangeres Andrea Martin’s ‘Share The Love’, werd ‘Loneliness’ in september 2002 in Duitsland uitgebracht en in april 2003 in het Verenigd Koninkrijk. De single bereikte de nummer 1-positie in de Britse hitlijsten, waarbij Tomcraft zelfs in mei dat jaar verscheen in Top Of The Pops. De Britse popartiest Will Young zou later ‘Loneliness’ samplen in zijn single ‘Love Revolution’ uit 2015 en Hardwell bracht in 2023 zijn eigen remix van het nummer uit samen met DJs From Mars.

Tomcraft bleef de jaren daarna DJ'en en muziek maken, en speelde in 2003 voor 1,3 miljoen mensen op de Love Parade in Berlijn, evenals op tal van festivals en in clubs over de hele wereld. Hij bracht vier albums uit, waarvan de meest recente in 2007 was, getiteld ‘For The Queen’. Zijn meest recente single, ‘Rude Place’, werd in maart uitgebracht.

Luister naar hieronder naar ‘Loneliness’ en lees eerbetonen aan Brückner.