Skip to main content
DJ Mag
11 October 2023, 9 AM

Minstens 260 mensen gedood op muziekfestival te midden van het conflict tussen Gaza en Israël

Supernova-festival werd in de vroege uren van zaterdagochtend aangevallen door Hamas-militanten

Gaza israel

De lichamen van ten minste 260 bezoekers van een trancemuziekfestival in het zuiden van Israël zijn geborgen na een verrassingsaanval door Hamas-militanten in de vroege uren van zaterdagochtend (7 oktober), heeft de Israëlische reddingsorganisatie Zaka bevestigd.

Ongeveer 3.500 mensen woonden vrijdagavond het Supernova Festival bij in de Negev-woestijn, in de buurt van de Re'im kibboets, drie mijl van de Gaza-Israël barrière. Dagen na de aanval worden velen van hen nog steeds vermist, met meldingen van verschillende gijzelaars. 

Het evenement, georganiseerd door Tribe of Nova, was een Israëlische editie van het Braziliaanse Universo Parallelo-festival en was bedoeld om het einde van de joodse feestdag Soekot van een week te vieren. De aanval op het festival werd uitgevoerd als onderdeel van de Al-Aqsa-overstromingsoperatie van Hamas, waarbij de militante groep, die de belegerde Palestijnse enclave Gaza bestuurt, een veelzijdige aanval lanceerde op verschillende locaties langs het grenshek dat de twee gebieden verdeelt.

De aanval op Supernova begon rond 6.30 uur op zaterdagochtend, toen waarschuwingssirenes klonken om ravers te waarschuwen voor inkomende raketten uit Gaza. The Guardian meldt dat sommige festivalgangers deze geluiden voor muziek aanzagen en zich niet bewust werden van wat er gebeurde totdat gewapende militanten het vuur openden op de menigte.

Op beelden die in de nasleep van de aanslag zijn gedeeld, is te zien hoe honderden festivalgangers te voet en met de auto proberen te vluchten. Sprekend met het Israëlische Channel 12, en gerapporteerd door de BBC, beschreef een deelnemer genaamd Ortel de scène: "Ze schakelden de elektriciteit uit en plotseling uit het niets kwamen ze [militanten] binnen met geweervuur, het vuur openend in alle richtingen," eraan toevoegend dat jeeps vol schutters volgden en bleven schieten op ontsnappende auto's. 

"Ze vuurden uitbarstingen af en we bereikten een punt waarop iedereen zijn voertuigen stopte en begon te rennen. Ik ging in een boom, zo'n struik, en ze begonnen gewoon mensen te spuiten. Ik zag massa's gewonden rondslingeren en ik zit in een boom en probeer te begrijpen wat er aan de hand is."

Raz Gaster - een aanwezige artiestenmanager die werkte met verschillende acts die gepland waren om het festival te spelen, waaronder de Britse DJ Martin Freeland, ook bekend als A Man With No Name - deelde zijn account met Billboard. "Rond 6.30 uur 's ochtends begonnen we explosies te horen", zei hij. "We gingen de backstage uit en zagen overal een vol bombardement. Het waren honderden raketten en mortieren die overal vandaan vlogen en explosies om ons heen.

"Mensen verstopten zich in sloten, verstopten zich in struiken, verstopten zich in het bos, verstopten zich waar je maar kunt bedenken," voegde hij eraan toe. "We kregen vreselijke berichten van vrienden die zeiden: 'Help ons alsjeblieft, ze schieten mensen naast ons neer'."

Onder degenen die als vermist zijn opgegeven van het festival is Jake Marlowe, een 26-jarige Britse man die als beveiliging op het festival werkte. Dronebeelden die in de nasleep van de aanval werden gedeeld, tonen het festivalterrein in puin, bezaaid met verlaten en beschadigde voertuigen. 

Een video die op grote schaal op sociale media is verspreid, toont een jonge vrouw, geïdentificeerd als Noa Argamani, die op een motor wordt weggereden door twee leden van Hamas, terwijl haar vriend, genaamd Avinatan Or, te voet wordt weggeleid door twee anderen. In een interview met CBS news zei Argamani's vader: "Ze is een geweldig persoon, een lief kind ... Ik kan het niet geloven." Hij voegde eraan toe dat hij wil dat de Israëlische regering zijn dochter redt, maar "alleen door vreedzame maatregelen". "We moeten met gevoeligheid handelen", zei hij. "Zij [Palestijnen] hebben ook moeders die huilen, hetzelfde als voor ons."

Het geweld is geëscaleerd in de dagen sinds Hamas de Al-Aqsa-overstromingsoperatie lanceerde, waarbij een bulldozer een deel van het hek aan de grens tussen Israël en Gaza neerhaalde in wat wordt beschreven als de "ernstigste escalatie" van het conflict in de regio sinds de 11-daagse oorlog van 2021. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft verklaard dat het land "in oorlog" is, met militaire vergelding die resulteert in een golf van luchtaanvallen op Gaza. 

Vanaf vandaag heeft Israël een totale blokkade van de Gazastrook bevolen, waardoor de leveringen van voedsel, brandstof en voorraden aan zijn 2,3 miljoen mensen zijn gestopt, volgens de Associated Press. 

Op het moment van schrijven wordt gemeld dat sinds zaterdag meer dan 800 Israëli's en meer dan 500 Palestijnen zijn gedood als gevolg van het escalerende conflict.

Naast een verklaring die gisteren (8th) werd gedeeld, deelde Tribe Of Nova een bestand, waarin volgers werden uitgenodigd om alle informatie te verstrekken die ze konden over vermiste festivalgangers, en uitlegde dat ze "alles doen wat we kunnen om de veiligheidstroepen te helpen, constant contact met hen te hebben en zich in het gebied bevinden in scans en zoekopdrachten om de vermisten te lokaliseren."