Skip to main content
Olivia Stock
11 May 2024, 14:00

Ibiza verbiedt de verkoop van alcohol na 21.30 uur in San Antonio om ‘overmatig toerisme’ tegen te gaan

Vakantiegangers die betrapt worden op drinken buiten de toegestane gebieden kunnen ook een boete krijgen van maximaal € 1.500, volgens nieuwe regels van de Balearen-regering

Ibiza

De Spaanse Balearen zijn van plan strengere drankwetten in te voeren in een poging het ‘buitensporige toerisme’ aan te pakken.

Volgens de uitgebreide wet, die op zaterdag 11 mei van kracht wordt, zullen populaire gebieden, waaronder San Antonio op Ibiza, Playa de Palma en Magaluf op Mallorca, onderworpen zijn aan nieuwe sancties op de aankoop en consumptie van alcohol.

Mensen die betrapt worden op drinken buiten de toegestane gebieden kunnen een boete krijgen van tussen de €500 en 1.500 (£430-1290), volgens het BBC-rapport dat vandaag (10 mei) is gepubliceerd. Overtreders kunnen bovendien verwachten dat ze worden gerapporteerd aan de betreffende ambassades.

Er komt ook een verbod op de verkoop van alcohol tussen 21.30 uur en 8.00 uur in supermarkten in party-hotspots, wat voortbouwt op eerdere wetgeving die bijna vier jaar geleden door de Balearen-regering werd aangenomen. De regel is niet van toepassing op clubs, bars of restaurants. Het nieuwe decreet, dat ten minste tot december 2027 van kracht zou zijn, werd naar verluidt op verzoek van de lokale autoriteiten gepusht.

Luis Pomar, een persvoorlichter bij de Raad voor Toerisme van de Balearen, vertelde de BBC dat hij hoopt dat de strengere regels zullen helpen ‘asociaal gedrag’ te beteugelen.

Hij voegde eraan toe dat hij hoopte dat de wetgeving niet langer nodig zou zijn “over drie tot vier jaar, als we mensen leren hoe ze zich moeten gedragen”.

De wet introduceert bovendien strengere regels tegen partyboten, die niet dichter dan één zeemijl (1.852 km) bij de gesanctioneerde gebieden mogen komen, en geen passagiers daarin mogen oppikken of van boord gaan.

Naast het nieuwe decreet heeft de regering van de Balearen naar verluidt 16 miljoen euro toegezegd om de toeristische hotspots in de regio te verbeteren.

Eerder dit jaar werden toeristen die zonder bewijs van accommodatie op Ibiza aankwamen, gewaarschuwd dat ze een boete van maximaal € 10.000 konden krijgen, volgens een nieuwe regel van de Spaanse autoriteiten.

Update 15/05/2024: dit artikel is bijgewerkt om aan te geven dat het verbod op de verkoop van alcohol geen gevolgen heeft voor clubs, bars of restaurants.