Skip to main content
DJ Mag
28 June 2023, 13:18

Het gebouw van de legendarische Chicago club The Warehouse is nu officieel een historisch monument

De 'bakermat van de housemuziek' is nu beschermd tegen verbouwing of sloop

Warehouse Chicago

The Warehouse, een voormalige club in Chicago die bekend staat als de geboorteplaats van housemuziek, werd op woensdag (21 juni) officieel uitgeroepen tot een historisch monument. Lees hieronder meer.

Het drie verdiepingen tellende gebouw aan Jefferson St. in Chicago fungeerde van 1977 tot 1982 als The Warehouse-club, waar Frankie Knuckles, de resident dj van de club, de muziekstijl creëerde en populariseerde die bekend werd als house.

Het geluid - dat een stuwende beat, soulvolle zang en ruime orkestratie combineerde - werd snel omarmd door leden van Chicago’s zwarte en Latinx LGBTQ-gemeenschappen, en The Warehouse werd een veilige haven voor diegenen die vrij wilden dansen. In 1983 werd The Warehouse gesloten vanwege steeds strengere club- en barwetten en verhuisde het publiek naar de nieuwe club van Knuckles, The Power House.

De nieuw verworven monumentenstatus beschermt het 113 jaar oude gebouw, dat momenteel de thuisbasis is van advocatenkantoren, tegen aanpassingen of sloop. Belangenverenigingen voor belangrijke panden en de muziekgemeenschap vreesden dat het in gevaar zou kunnen komen nadat het gebouw onlangs op de markt kwam en werd vermeld als een "kans om de grond vrij te maken voor nieuwe ontwikkeling."

Non-profit belangenbehartigingsgroep, Preservation Chicago, was een integraal onderdeel van het helpen met het gebouw om de status van historisch monument te krijgen en noemde de voormalige nachtclub het meest bedreigde gebouw van Chicago van 2023.

"The Warehouse op 206 South Jefferson is waar zwarte en bruine Chicagoans het leven en de liefde vierden en de geboorte van housemuziek, een genre dat de hele wereld heeft overgenomen," zei wethouder Carlos Ramirez-Rosa, voorzitter van de bestemmingscommissie van de gemeenteraad van Chicago. "The Warehouse is waar Frankie Knuckles, een Grammy-winnaar en trotse openlijk homoseksuele zwarte man, een veilige ruimte voor iedereen creëerde."

Vorig jaar werd een zeldzame Frankie Knuckles DJ-set van Valentijnsdag 1986 gedeeld op SoundCloud door collega-muziekgrootheid uit Chicago, Braxton Holmes. De 80 minuten durende opname werd gemaakt in de inmiddels ter ziele gegane C.O.D. Club in de Windy City. SoSure Music markeerde ook wat Knuckles' 67e verjaardag zou zijn geweest met de release van een nummer van het Director's Cut-project, waarvan hij de helft vormde.