Skip to main content
Sarah Ottow
6 July 2024, 12:00

De Sluwe Vos in pure vorm terug met album Now I Understand

Het album verschijnt op het label van Carl Cox, Awesome Soundwave

De sluwe vos

Na een periode waarin er veel werd geproduceerd in samenwerking met andere artiesten, keert De Sluwe Vos terug met een solo album. Vol nieuwe, meer introverte muziek is Now I Understand anders dan de wereld gewend is van de Nederlandse dj en producer. 

Na een uitzonderlijk drukke periode in 2019, met daarin onder meer de release van de Dancing Glass Figures EP en een geprezen optreden tijdens Lowlands, voelde de corona pandemie en alle daarbij komende belemmeringen als een stevige trap op de rem voor Robert Vosmeijer, die achter het pseudoniem De Sluwe Vos schuilgaat. Gedwongen, maar tevens hoognodig, wisselde hij het snelle dj-bestaan in voor een leven waarin hij de balans weer vond. Hij verhuisde terug naar Deventer, de plek waar hij opgroeide. Daar ging hij samenwonen met zijn vriendin en ook oude vriendschappen bloeiden weer op. In die hervonden rust en regelmaat ontstond het toepasselijk getitelde album Now I Understand.

Voordat het album voltooid was, werkte Vosmeijer nog met voormalig Nobody Beats The Drums-lid Sjamsoedin aan het project Intercity 106, hij maakte met iconische hip-hop duizendpoot Kubus de EP Virtual Excursion op het door hemzelf opgerichte label Native Swamp en hij bracht op eigen kracht de Terraforming EP uit. “Als ik overdag klaar was met het werken aan mijn andere projecten, maakte ik in de nacht tijd vrij om zonder druk of strakke deadlines nieuwe muziek te maken”, vertelt Vosmeijer over het ontstaan van de nummers op Now I Understand. “Ik deelde een studio met een goede vriend van me. De ene dag zat hij er, de andere dag ik. Er was dus nooit echt een vaste set-up. Ik moest echt een synth pakken en dan daarmee muziek gaan maken. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in een hele simplistische aanpak van productie. Her en der een plug-in, maar de basis komt volledig weg bij die ene synthesizer.”

Het idee om deze tracks als een album uit te brengen, kwam pas toen hij werd benaderd door Awesome Soundwave, het label van pioniers Carl Cox en Christopher Coe. “Ik was mega druk met het afmaken van andere albums en moest er eerlijk gezegd niet direct aan denken om te beginnen aan een nieuw megalomaan project”, zegt de dj laconiek. Toch stuurde Vosmeijer geregeld wat tracks richting Carl Cox. “Ik heb er echt lang over gedaan tot ik de knoop doorhakte. Dat moment kwam pas toen ik Carl Cox ontmoette op Mysteryland en hij vertelde hoe enthousiast hij was. Toen raakte ik zelf ook enthousiast over het idee en ben ik met de stapel tracks die ik had aan de slag gegaan. Het hele album is rondom twee synths en een drumcomputer gebaseerd.”

Op Now I Understand horen we dat De Sluwe Vos lekker in zijn vel zit en persoonlijker durft te zijn in zijn composities. “Er is een hoop rust in mijn leven gekomen toen ik naar Deventer verhuisde. Die rust geeft me veel vertrouwen en haalt veel twijfel weg, waardoor ik dichter bij mijzelf durf te staan en mezelf meer durf uit te drukken in mijn muziek. Die omgeving heeft dus een hele belangrijke rol gespeeld in het tot stand komen van de muziek.” Aanvankelijk was er geen intentie om de nummers uit te brengen, waardoor hij zich vrijer voelde in het maakproces. “Dat maakt het spannend om ze met de buitenwereld te delen. Het zijn ook tracks die staan voor een tijd waarin ik meer in mezelf en op mijn intuïtie ben gaan vertrouwen. Het is dus een ode aan de mensen om me heen en aan mijn stad.”

Luister naar Now I Understand via deze link.