Skip to main content
Marissa Cetin
1 September 2023, 13:00

Burning Man-verkeer stuitte op ernstige wegversperring door klimaatactivisten

Door de antikapitalistische klimaatveranderingscoalitie Seven Circles

Burning Man

Een groep antikapitalistische klimaatactivisten blokkeerde afgelopen weekend de hoofdweg naar Burning Man en legde het verkeer stil.

De antikapitalistische klimaatveranderingscoalitie Seven Circles wil "privéjets, plastic voor eenmalig gebruik, onnodige propaanverbranding en onbeperkt gebruik van generatoren" verbieden op het jaarlijkse festival in Nevada.

Verschillende leden van de klimaatactivistencoalitie Seven Circles hebben op zondag 28 augustus een 28-voets trailer opgezet over de tweebaansweg die leidt naar de Burning Man-site in Black Rock Desert, Nevada, meldt the Guardian. Ze toonden borden met de tekst "Branders van de wereld, verenigt u!", "Schaf het kapitalisme af" en "Algemene staking voor het klimaat" met enkele demonstranten die zich vastketenden aan de trailer. De voertuigen van festivalgangers werden ongeveer een uur lang gestopt en ondersteund voordat Nevada Rangers de groep dwongen om te verhuizen, een SUV door de trailer reden om deze plat te maken en de activisten onder schot arresteerden.

"Het doel van de blokkade is om de aandacht te vestigen op het onvermogen van het kapitalisme om het klimaat en de ecologische afbraak aan te pakken", aldus Seven Circles in een persverklaring. "De blokkade is ook uit protest tegen de popularisering van Burning Man onder welgestelde mensen die niet de gestelde waarden van Burning Man naleven, wat resulteert in de commodificatie van het evenement".

Onder hun lijst met eisen is een oproep om "privéjets, plastic voor eenmalig gebruik, onnodige propaanverbranding en onbeperkt generatorgebruik per hoofd van de bevolking te verbieden tijdens het negendaagse evenement in Black Rock City, Nevada".

Een video van de scène door journalist Michelle Lhooq toont Burners die probeert de blokkade te ontmantelen en te omzeilen, de politie belt en ruzie maakt met de activisten. Bekijk hier de volledige reeks clips van Lhooq. Beelden van Oliya Scootercaster van Freedom News TV tonen meer fysieke woordenwisselingen tussen de demonstranten en Burners, evenals de Nevada Rangers die door de trailer rammen en arrestaties verrichten. 

Burners en Rangers zijn te horen die de Seven Circles-activisten bekritiseren voor het ensceneren van een blokkade op tribaal Indiaans land en in woestijnhitte. "Er zijn hier mensen met medische problemen, en die horen niet in de f***ing hete zon te zitten", zei een man. 

"Burning Man zelf werd geboren als een protest tegen de groei-afhankelijke kapitalistische wanbetalingswereld. Als Branders begrijpen we de kracht van gemeenschap en hebben we keer op keer laten zien dat we een nieuwe samenleving kunnen creëren, met nieuwe regels die waardigheid voor elk levend wezen omvatten. We moeten deze principes na 37 jaar praktijk uitbreiden naar de standaardwereld. We kunnen niet langer apolitiek blijven in een tijd van crisis," zei Emily Collins, een Burner en mede-oprichter van "Rave Revolution" van het protest in de persmail van Seven Circles.

"Het is zover. Burning Man moet ernaar streven om dezelfde politieke impact te hebben als Woodstock op de tegencultuur. Als we eerlijk zijn over systeemverandering, moet het 'thuis' beginnen. Verbied het laagst hangende fruit meteen: privéjets. Geen enkel individu zou de luxe moeten hebben om 10 tot 20 keer meer koolstofvervuiling uit te stoten dan een commerciële vliegtuigpassagier. Branders, rebelleer met ons", zegt Mun Chong, collega-Brander en organisator van Extinction Rebellion.

28 augustus markeerde de eerste dag dat Burning Man 2023 werd geopend voor het grote publiek na een dag te zijn vertraagd vanwege overstromingen veroorzaakt door tropische storm Hilary, meldt the Independent. 

De Burning Man van vorig jaar eindigde met een file van 12 uur toen 80.000 aanwezigen het festivalterrein probeerden te verlaten.

Play Video