Skip to main content
DJ Mag
28 June 2023, 12:00

DJ Mag Top 100 Clubs 2023: Een recordjaar, 700.000 mensen stemmen voor onze jaarlijkse poll van 's werelds beste clubs

Analyse van de belangrijkste trends uit de stemming in de DJ Mag Top 100 Clubs-poll van dit jaar

Hi Black Coffee

Om de kracht en de veerkracht van onze wereldwijde elektronische muziekscene te bevestigen, zijn de resultaten van de Top 100 Clubs van 2023 aangekondigd in dezelfde maand dat de Wereldgezondheidsorganisatie Covid-19 heeft verklaard dat Covid-19 niet langer een "wereldwijde noodsituatie voor de gezondheid" is. Hoewel de impact van de pandemie, die een lange tijd einde maakte aan het uitgaan van de afgelopen drie jaar, nog steeds voelbaar is in clubland. 

Een land dat dit jaar grote impact heeft op het wereldclubcircuit is de VS, met de titel van meeste clubs in de poll in 2022, is maar liefst met nog drie gestegen, tot 19 in totaal. De toename weerspiegelt ongetwijfeld de groei en voortdurende diversificatie van de reguliere Amerikaanse scene. Veel EDM-supersterren die richting tech-house gaan, groeiende waardering voor de baanbrekende house- en technogeluiden geboren in chicago en Detroit in de jaren '80, en een nog altijd sterke bass music delegatie. De New Yorkse mega-locatie Avant Gardner & The Brooklyn Mirage breekt dit jaar door in de top 10, en de VS is verantwoordelijk voor een derde van de 12 nieuwe clubs - waaronder twee uit de hoofdstad, en de in 2023 Highest New Entry, de Texaanse hotspot Het Concourse-project. Maar Canada en Mexico dragen ook hun steentje bij voor de regio, met Montréal's New City Gas dat voor het eerst sinds 2016 terugkeert op de lijst, en Hardpop in Juárez die weer meedoet na een onderbreking van 12- jaar. Dit alles brengt Noord-Amerika op een totaal van 23 clubs, waarmee het op de tweede plaats komt op de continentale ranglijst na Europa, en vóór Azië, dat 20 clubs in de lijst heeft.

Zuid-Amerika blijft ook stabiel met in totaal 10 clubs, waarvan er weer zes afkomstig zijn uit de clubhoofdstad van de regio, Brazilië. Green Valley - de Braziliaanse club die vijf keer de nummer 1-plek heeft opgeëist (de eerste plek is voor de legendarische Space Ibiza’s met zes keer) - slaagt er dit jaar niet in om de titel opnieuw te heroveren, net zoals vorig jaar een mooie derde plaats, een indrukwekkende prestatie gezien het feit dat de club in 2020 werd weggevaagd door een cycloon en volledig moest herbouwen. De nieuwe toevoeging aan de lijst van vorig jaar van het D-EDGE-team, Surreal Park, heeft de grootste stijging van het continent en stijgt dit jaar met acht plaatsen.

Ook het zuidelijk halfrond is vertegenwoordigd met de Australische Home The Venue, dat ervoor zorgt dat alle uitgaanscontinenten voor het tweede jaar op rij vertegenwoordigd zijn. Ondertussen sluit de Zuid-Afrikaanse locatie And zich aan bij de poll, en Nairobi's MUZE is 12 plaatsen gestegen, waardoor het totale aantal Afrikaanse locaties voor het eerst sinds 2014 op twee komt.

De meeste nieuwe inzendingen komen uit Azië, een regio die die titel in het verleden vaak heeft gepakt vanwege de explosie van superclubs in China. Strenge pandemiebeperkingen hebben de uitbreiding van elektronische muziek in het land echter ingeperkt, en hoewel het dit jaar het grootste aandeel van Aziatische clubs heeft behouden (vier), is het eigenlijk de bredere regio die het Aziatische totaal op peil houdt. Indonesië voegt twee nieuwe clubs toe aan de lijst, en er is er elk één uit Japan, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten. Singapore-icoon Zouk is ook terug in de top 10 na het uitvallen in 2022, en de BOOMERANG van Hong Kong, die vorig jaar 26 plaatsen steeg, is nog eens 20 gestegen om de hoogste klimmer van dit jaar te claimen.

Europa blijft aan top, met 44 clubs die de lijst halen; Dat zijn er echter vijf minder dan vorig jaar. Het Verenigd Koninkrijk is ook gedaald, van dertien naar negen in totaal. Maar claimt op zijn minst één New Entry met Beams, de zusterlocatie van Printworks London, die zelf naar zijn hoogste plaatsing ooit klimt na sluiting begin mei.

Op het Europese continent levert Italië de laatste New Entry met de Venetiaanse club After Caposile. De Amsterdamse club De School komt na de heropening eind vorig jaar weer terug in de lijst. Hï Ibiza staat voor het tweede jaar op rij weer op nummer 1, zusterclub Ushuaïa is weer terug in de top vijf; Amnesia blijft ook stabiel op nummer 7 in de top 10, terwijl alle andere Ibiza-clubs plaatsen zakken. En terwijl tweederde van de locaties in dat andere mediterrane clubbolwerk, Kroatië, ook in de peiling is gedaald, ziet het land nieuw succes met Dubrovnik-locatie Culture Club Revelin die eindelijk in de top 20 doorbreekt, negen jaar nadat het voor het eerst de peiling is binnengekomen.

Drie jaar na het sluiten van de planeet (Covid-19) heeft de Top 100 Clubs-peiling van 2023 de meeste stemmen ooit gezien - bijna 700.000 - en een van de meest geografisch diverse lijsten tot nu toe opgeleverd.

Lees hier de volledige lijst Top 100 Clubs