Seks, Drugs & House: Dimitri | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Seks, Drugs & House: Dimitri

Seks, Drugs & House: Dimitri

Dimitri Kneppers zal tijdens ADE op 22 oktober draaien bij het festival 909 Invites Triangle, naast grote namen als Jeff Mills, Karenn en James Ruskin. 

Van Afrojack tot Joris Voorn en van Yellow Claw tot Martin Garrix; zonder Dimitri Kneppers oftewel DJ Dimitri waren ze allemaal gewoon postbode, tennisleraar, leraar Duits of architect geworden. Hij ging in Nederland iedereen voor en werd begin jaren 90 door zijn unieke stijl een internationale DJ-STER. Na tegenslagen en een korte afwezigheid kwam Dimitri keihard terug en won hij de harten van een nieuwe generatie. We zijn vereerd dat hij meedoet aan onze rubriek!

Amsterdam of Detroit?
“Amsterdam is mijn stad waar ik veel van hou en veel heb meegemaakt. In Detroit ben ik regelmatig geweest maar ik zou er mijn kind niet willen opvoeden. Wel vind ik het een hele interessante stad. Ooit floreerde deze crime city als Motor city (vanwege de vele autofabrieken, red.) en was het de basis van de soul met Motown records. Toen alle bedrijven vertrokken werd het langzaam een ghost town. Dat daaruit als antwoord techno is ontstaan vind ik mooi. Techno heeft mij vanaf het begin in 1987 aangesproken en er ontstond een soort connectie tussen Detroit en Amsterdam. Derrick, Carl, Kevin etc. kwamen hier draaien en ik ging daarheen. Dat ik als enige gast-dj samen met Derrick May op zijn eigen feesten op Broadway mocht draaien in een van de vele vervallen theaters was een dream come true voor mij.”

Natuur of stad?
“Ik hou van de rust van de natuur. Maar dan wel als tegenhanger van de stad voor clubs en de feesten. Die afwisseling vind ik eigenlijk het mooist.”

De rust van de studio of de kick van het optreden?
“Ik hou van de directe feedback van de crowd als ik bezig ben. Op die energie drijf ik. Ik heb niet zo gek veel geduld en dat moet je uiteraard wel hebben als je de studio induikt. Al is de kick van het ontstaan van een nieuw nummer ook super natuurlijk!”

Syncen is geen dj’en of als de muziek maar goed is?
“Goede muziek staat toch wel voorop, maar persoonlijk kan ik niet goed met sync werken. Het wordt te strak. Ik hou van dat organische; zuigen en trekken zeg maar.”

Verleden of heden?
“Aan het verleden heb ik hele mooie herinneringen: hoge pieken maar ook diepe dalen. Ik ben te blij met de levenservaring en wijsheid die ik nu heb om in het verleden te blijven hangen. Bovendien vind ik de ontwikkelingen in de muziek, vooral technisch, tegenwoordig superinteressant.”

Derrick May of Joost van Bellen?
“Ze zijn zo verschillend maar allebei zo origineel. Ik zou zeggen Derrick als artiest en Joost als persoon.”

Roxy of Trouw?
“Dat is een hele moeilijke. Beide clubs werden op de perfecte tijd en plek met liefde en gedrevenheid gerund door een hele mooie groep mensen. Trouw draaide echt om de muziek, wat mij heel erg aansprak. Roxy was meer dan dat. Het was de gekte, de gefreakte shows en de decors. En dat in een tijd dat het allemaal nieuw was. De lange housenachten, de pillen... Dat was wel heel spannend.”

Mysteryland of Valtifest?
“Ik heb veel respect voor de aankleding en het decor van Mysteryland. Het publiek vind ik er over het algemeen wat ordinairder. De mensen die naar Valtifest gaan zijn iets ouder, origineler en excentrieker. Dat spreekt me aan, net als de kleinschaligheid.”

Een snelle snack of biologisch en gezond eten?
“In de tijd dat mijn weekend nog op woensdag begon heb ik heel wat rommel gegeten langs de snelweg. Tegenwoordig leef ik zo bewust mogelijk. Dan smaakt het gezonde eten ook een stuk beter dan de snacks.”

Nooit meer roken of nooit meer zwemmen?
“Ik ben anderhalf jaar geleden gestopt met roken. Ik ben vaatpatiënt en zoals je misschien wel weet is mijn onderbeen geamputeerd. Als ik was doorgegaan met roken zou mijn andere onderbeen er ook af moeten, dus toen ben ik gestopt.”

Thuis ook house over de speakers of liever iets anders?
“Meestal house, als ik mijn nieuwe muziek check voor mijn sets. Als ik daar niet mee bezig ben vind ik stilte heerlijk. Daar kan ik zo van genieten. Maar soms luister ik ook naar muziek van Nils Frahm, of Simeon Ten Holt, of naar de r&b en pop van mijn dochter.”

Ik zal de Britten missen of ‘Bye bye chaps!’
“Ze blijven dichtbij, maar jammer dat ze eruit zijn. Even goede vrienden verder.”

DJ Dimitri of vader Dimitri?
“Ik heb veel jaren met mijn zwakte voor verslaving te kampen gehad. Nu leef ik heel gezond en heb ik een nog mooiere band met mijn dochter gekregen dan we al hadden. Het klinkt als een cliché, maar er voor haar kunnen zijn is me veel meer waard dan het dj’en. Maar gelukkig hoef ik niet te kiezen!”

Leraar of student?
“Ik heb masterclasses gegeven bij School of House en op de Herman Brood Academie. Ik vind het moeilijk om over te dragen hoe je bijvoorbeeld een goede dj kan worden. Dat is iets wat je in je moet hebben en wat je bij jezelf moet uitvinden. Creativiteit en originaliteit kan ik iemand niet leren. Techniek kun je wel leren maar daar zou ik niet per se les in willen geven.”

Muziek of liefde?
“Wat een vraag. Daar kan ik toch niet uit kiezen?! Zonder liefde geen muziek denk ik, maar zonder muziek geen liefde? Muziekloze liefde zou wel kunnen, maar liefdeloze muziek spreekt me minder aan. Liefde dus!”

Nergens spijt van of had ik maar…?
“Spijt heb ik losgelaten. Het was mooi geweest als ik iets eerder het inzicht had gehad om te willen stoppen met mijn verslavingen. Dan had ik wellicht mijn onderbeen nog gehad. Maar dat is gissen.”

Naam event: 909 Invites Triangle
Wanneer: 22 oktober
Waar: Casco Amsterdam – Asterweg 22, Amsterdam
Line-up: Jeff Mills, Karenn, James Ruskin, Cari Lekebusch, Shifted, Dasha Rush