Sander van Doorns ADE Special: Een nacht vol uitzinnige silhouetten | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Sander van Doorns ADE Special: Een nacht vol uitzinnige silhouetten

Sander van Doorns ADE Special: Een nacht vol uitzinnige silhouetten

Het was het enige wat opviel. Een geel blok dat constant oplichtte, als een soort krachtbron voor de nacht. Daarnaast schoof een contour heen en weer, een spotlight knipperde, maar het was niet genoeg. Nog niet. Het led-scherm daarachter kleurde fel rood en de contour werd een donker silhouet. Het geluid werd harder, een filtertje ging open en de handen schoten omhoog. Bijna. BAM! Climax én Sander van Doorn!

Ja, we hadden op de timetable kunnen kijken. Maar hé, dat is niets aan. Deze nacht was als één grote verrassing, vol techno, tech-house en house sounds, oftewel vol ‘Sander van Doorn presents an ADE Special’ in de Melkweg.

In Tha House
Het was gezellig druk binnen. Mensen schuifelden wat heen en weer op de diepe sounds van de Zwitserse EDX en probeerden nog enigszins met elkaar te praten, ofja schreeuwen. Progressive en deep house klapten door de zaal. Het was 01:00 uur en vanuit het donker doken twee silhouetten op; dat kon maar één ding betekenen: Chocolate Puma were in tha house! En dat betekende een set vol heerlijke house. Van electro house met ‘Popatron’, naar deephouse en house met ‘Space Deep’ met Oliver Heldens.

Mystery guest
Trouwens, Oliver Heldens, zo vrolijk als altijd, kwam opeens voorbij. Gewoon op de dancevloer. Jawel, daar waren de ‘mystery guest’-ideeën. Wat niet gek was; immers werkte hij samen met namen die ook hier op de line-up stonden en had hij laatst nog tracks met Chocolate Puma en Sander van Doorn (al was dat allebei als HI-LO). Niet veel later verdween hij backstage. Mystery guest confirmed, toch?

WTF
Alle lichten ging uit en er viel een ‘donkere’ stilte. Er klonken enkele muziektonen en groene, witte en rode lasers doorboorden het donker. Handen reikten naar de lasers en leken uit elkaar te splijten. Het bleef vrijwel donker, ook toen de eerste track al goed aan de gang was. Hoewel we de timetable niet kende, was het meer dan duidelijk dat Sander van Doorn nu achter de decks stond. Want als host van de avond verdiende hij natuurlijk net even een wat specialere aankondiging dan de rest. Sander begon zijn set vrij rustig. Techhouse, met wat techno invloeden. Die invloeden waar Sander zo erg van houdt. Techno heeft altijd een speciaal plekje in zijn hart gehad, iets wat hij in zijn producties mee wil geven (vertelde hij eens in een interview met ons). Een bijna classic als ‘Renegade’ kwam voorbij en ook ‘Koko’ klapte door de speakers.

Er ging een ‘wtf, Oliver Heldens!’ door de zaal toen inderdaad Oliver achter de decks verscheen. Meteen ging het hardere partyniveau omhoog en was het een set die op en neer ging qua hardheid. Van de harde drops, met Oliver Heldens stijl, naar de meer diepere techhouse sounds. Absolute favoriet: de collab van Sander van Doorn en HI-LO. Nu nog een ID, maar het zal waarschijnlijk iets met ‘WTF’ zijn. ‘They know what is what, but they don't know what is what, they just strut. What the fuck?’ Heerlijk!

Maximaal
Een gigantisch lange intro, waarbij iedereen hunkerden naar een drop; daarmee begon Kryder zijn set. Even leek de energie te zakken, maar met een track als ‘Dogs on Acid (Kryder Rhymes edit)’ was die energie maximaal terug. Wat een set! Hoewel Oliver Heldens als Mystery Guest vet was, maakte Kryder voor ons de avond. Handen werden vuisten en men ging maximaal los.

Tom Staar volgde Kryder op en speelde veel met bekende samples als ‘Reload’ van Sebastian Ingrosso, Tommy Trash en John Martin en ‘Somebody To Love’, waardoor het publiek gemakkelijk meeging. Opvallend was dat er plots een stuk minder mensen waren. Kryder ging hard. Vonden vele mensen het na hem wel mooi geweest?

Het cirkeltje rond
Met Fred Pellichero achter de decks was het einde van de avond bereikt. Het laatste half uurtje zelfs. Opvallend waren al de kickrolls in zijn set, die door enkelen op de dancevloer dan ook perfect werden meegedaan. ‘The Snake 2016’, de nieuwe track met Sander van Doorn, sloeg dan ook goed aan. Daarna bouwde hij helaas af. Stiekem hadden wij op iets meer power gehoopt aan het einde van deze nacht. Het cirkeltje was hiermee echter wel rond: de diepere, meer techno geluiden waarmee hij afsloot, waren die geluiden waarmee voor ons ook de nacht begon. Minpuntje was de onderbezetting bij de bar en het plakken van de vloer, pluspuntjes waren er echter meer. Kryder en de b2b set van Sander van Doorn en Oliver Heldens bijvoorbeeld.

Het werd weer donker, waarna Fred Pellichero zijn track uitmixte. De spotlights gingen aan en met ADE flyers onder onze voeten geplakt, liepen we naar buiten. Achter ons de felgele kubus, die nog net zo hard straalde als in het begin.. Tot volgend jaar!

Tekst Sven van Raaij