DJ School Amsterdam presents: The Big Four | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

DJ School Amsterdam presents: The Big Four

DJ School Amsterdam presents: The Big Four

Waar moet je op letten als je een beginnende dj bent? DJ School Amsterdam heeft hiervoor een speciale seminar georganiseerd aan de hand van belangrijke punten.

De seminar werd gegeven in de Q-Factory. Wat verder weg van de andere ADE bijzonderheden, maar zeker niet minder. Het werd begeleid door Olivier en Roeland Meijs, de oprichters van DJ School Amsterdam.  In de seminar behandelden ze vier belangrijke aspecten waar een dj aan moet denken. Dit waren, Track, Timing, Mixing en Image.

Track

Als dj zijnde moet je eerst je muzikale persoonlijk definiëren, vertelden de oprichters. Wat wil je voor het publiek doen als je eenmaal dj bent? Je kan voor een entertainment weg gaan, waar je veel verschillende muziek laat horen of je gaat voor een educatieve weg: laat het publiek kennis met je maken. Ook moet je bepalen wat voor tracks je gaat draaien. Oude of juist nieuwe tracks?

Bij het eerste aspect horen verschillende dj’s volgens de DJ School. Een ‘no limits allrounder’, die alles en niks draait. Een ‘credible allrounder’, die van alles draait, maar met wel overwegen keuzes. Een ‘genre dj met extra’s’, iemand die één stijl heeft gekozen, maar regelmatig out of the box draait. Een ‘genre dj’, die maar één stijl draait en als laatste een ‘niche dj’, iemand die heel specifiek ingaat op een genre en nog dieper er over nadenkt.

Timing

Wat evenmin belangrijk is bij het draaien, is de timing. Houd je publiek in de gaten en communiceer met ze door middel van de muziek. Creeër een flow in je mix, zodat de sfeer niet doodvalt, maar lekker doorgaat. Bouw de spanning op in je set door van een lage naar hoge energie te gaan. Én organiseer je tracks. Weet op welk punt je moet mixen, waar de drops en basslines zijn zodat je makkelijk op het publiek kan inspelen.

DJ School Amsterdam gaaf hierbij een dancefloor matrix. Hier was te zien waar alles van afhing. Wat is je tijdstip, wat is de setting, voor welke leeftijd draai je, welk geslacht is er aanwezig, hoe veel mensen zijn er, etc.  Tevens is de sfeer ook belangrijk voor je muziekkeuze. Hoe later het wordt, hoe donkerder de tracks meestal worden.

Mixing

Bij mixen draait het om je technieken fijn te tunen, vertellen ze bij DJ School Amstedam. Mixen moet een belangrijke betekenis hebben in je set, zodat er net zoals bij timing een goede flow ontstaat. De tracks en timing bepalen je mix techniek. Welke techniek gebruik je wanneer en welke skills heb je nodig voor welke stijl muziek?

Image

Last but not least, image. Hoe sta je achter de dj booth? Zorg er voor dat je naar het publiek kijkt. Ga mee met de energie van het publiek, voel je eigen muziek en communiceer!

Ook je image buiten het dj’en is belangrijk. Wie ben je online en wie ben je offline? Zorg er voor dat je revelant blijft met nieuwe muziek en mixes. Verzamel een team om je heen, zodat je niet eenzaam wordt. Ook al is het maar je familie.

Met deze en nog veel meer tips gingen we terug naar huis. DJ School Amsterdam was duidelijk, helder en wist precies wat te vertellen. Mocht je vragen hebben en graag deze seminar een keer bijwonen, houd DJ School Amsterdam dan in de gaten. Het kan heel veel voor je betekenen.